I George Clooney bojkotira dodjelu Oscara

by | 23 siječnja, 2016

Nakon glumice i supruge Willa Smitha, Jade Pinkett Smith i redatelja Spikea Leeja, kritikama ovogodišnje dodjele Oscara pridružio se i George Clooney, koji je osvojio dva zlatna kipića u karijeri.

85th Annual Academy Awards - Governors Ball

Poznate ličnosti pridružile su se kritikama koje su usmjerene na ovogodišnje nominacije, ali i nominacije prethodnih godina, zbog toga što nema nijednog Afroamerikanca.

Američka filmska akademija se kreće u pogrešnom smjeru. Moramo to popraviti. Prije smo bili bolji“, rekao je George Clooney.

Prije 10 godina, Akademija je svoj posao bolje obavljala. Sjetite se samo koliko je Afroamerikanaca tada bilo nominirano. Oko 2004., bilo je puno nominiranih crnaca, kao što su Don Cheadle i Morgan Freeman“, naveo je on, dodavši kako crnci s pravom smatraju da ih filmska industrija zapostavlja, te da su filmovi “Creed”, “Concusion”, “Beasts of No Nation” i “Straight Outta Comton” trebali dobiti više nominacija.

Mi sada govorimo o Afroamerikancima, a za Hispanoamerikance je situacija još gora“, ocijenio je Clooney.

Pogledajte na sljedećoj stranici koji glumci su se također oglasili povodom nominacija i zašto je voditelj ovogodišnje dodjele Oscara pod pritiskom…

86th Annual Academy Awards - Show

Njegova kenijska kolegica Lupita Nyong’o, zvijezda filmova “12 godina ropstva” i “Ratovi zvijezda: Buđenje sile”, izrazila je svoje razočaranje potpunom odsutnošću raznovrsnosti među nominiranima.

Glumica, koja je 2014. osvojila Oscara za najbolju sporednu ulogu, napisala je na Instagramu da “podržava one koji pozivaju na promjenu”, ističući da bi dodjela Oscara trebala biti “svestrani prikaz onog najboljeg što filmska umjetnost ima danas za ponuditi”. 86th Annual Academy Awards - Show Kritikama se pridružio i britanski redatelj Steve McQueen, čija je drama “12 godina ropstva” prije dvije godine osvojila Oscara za najbolji film. “Crnim glumcima se moraju pružiti jednake šanse. Mislim da rasizam ima puno veze s tim, ali da se i sami ljudi ne usuđuju razmišljati izvan određenih obrazaca za koje misle da su zadani“, objasnio je McQueen za BBC. 87th Annual Academy Awards - Show Njegov zemljak David Oyelowo, koji je glumio lik Martina Luthera Kinga u filmu “Selma”, izjavio je da ga Američka filmska akademija ne reprezentira premda je njezin član. “Ta institucija ne odražava američku naciju“, ocijenio je on, aludirajući na činjenicu da su više od 90 posto članova Akademije bijelci. 84th Annual Academy Awards - Show Poznate osobe počele pozivati i ovogodišnjeg domaćina dodjele Oscara, Chrisa Rocka, da bojkotira svečanost, jer kako su naveli, time što crnac vodi program dodjele samo žele svima zamazati oči.

A photo posted by 50 Cent (@50cent) on

Chris, molim te, nemoj voditi dodjelu Oscara. Značiš puno, čovječe, nemoj to raditi. Molim te“, napisao je 50 Cent na svom Instagram profilu.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Splash News, Instagram