HRVATSKA JE RAJ ZA HRANU, TVRDE AMERIKANCI, a koja je vaša omiljena hrvatska delicija?

by | 17 srpnja, 2016
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

”Obalni dio Hrvatske – poznat kao Dalmacija – bolesno je lijep, ali također ima izvrsnu hranu.”

Tako je Annie Daly započela članak za popularni američki portal Buzzfeed u kojem je navela i opisala jela i pića koja bi svaki turist trebao kušati kada posjeti Hrvatsku.

 1. Hobotnica: ”Trebali biste probati hobotnicu, jer je jebeno ukusna! Možete je jesti s nožem i vilicom, kao što jedete kobasicu, ili možete naručiti salatu od hobotnice, koja je najčešće mješavina hobotnice, maslina, kapara i maslinovog ulja”.

 2. Kamenice: ”Dalmacija je poznata po ovim bebama. Većina ih potječe iz Stona i Malog Stona, malenih sela u stonskoj regiji, koja se nalazi sat vremena vožnje sjeverno od Dubrovnika. Možete ih naručiti pečene i prekrivene sirom, a to je uvijek dobra ideja!”

 3. Carpaccio: ”Ili jako tanko narezano meso ili riba – popularno je jelo na obalnom dijelu Hrvatske i to s dobrim razlogom: država se nalazi ”preko puta” Italije, odakle ovo jelo potječe. Uz učestale varijante jela (tuna i govedina), neki restorani poslužuju i vegetarijanske varijante”.

 4. Rižoto od plodova mora: ”Ne možete pogriješiti s jelima s plodovima mora u Hrvatskoj. Razlog tome je taj što je sve iz Jadranskog mora jako svježe; nemaju razvijenu veliku industriju u tom dijelu pa je voda jako čista – što znači da je i riba”.

 5. Crni rižoto: ”Crni rižoto je jako poznat dalmatinski specijalitet. Cool stvar vezana za ovo jelo, osim što je jako ukusno, je to što nakon jela jezik ostaje crn. Budući da je jelo zaštitni znak Dalmacije, crni jezik vam ostaje kao suvenir.”

 6. Kruh i maslinovo ulje: ”Možda ćete misliti da Hrvatska nije zemlja maslinovog ulja, ali činjenica je da se dosta maslinovog ulja proizvodi u Hrvatskoj i to u različitim regijama. Također, većina ”konoba” – dalmatinski izraz za restorane koji nude domaća jela – poslužuje kruh i maslinovo ulje kao predjelo.”

 7. Sir: ”Većina sira je domaće proizvodnje, što znači da je jako svjež. Možete kušati domaći sir na otoku Mljetu, koji je jako blizu Dubrovnika”.

 8. Vino: ”U Hrvatskoj se vino proizvodi u mnogim regijama, ali nažalost, nemaju razvijen izvoz, što je možda i razlog zašto većinu tih vina nikada niste probali. Vinarije u unutrašnjosti zemlje najčešće proizvode bijelo vino, dok vinarije na obalnom dijelu crno. Najbolja stvar oko vina u Hrvatskoj jest ta da se, kao u ostatku Europe, pije se u svako jelo, osim uz doručak. Prodano!”

 9. Domaća tjestenina: ”Hrvatska je poznata po domaćoj tjestenini, što se može povezati s utjecajem susjedne Italije. Kao omiljene vrste navode se špageti, pužići i njoki – i svježi sir koji dolazi uz tjesteninu”.

 10. Burek: ”Tanko tijesto punjeno mesom, povrćem ili sirom, a u Hrvatskoj je prisutno još od Osmanskog carstva. Savršeno jelo za pijanstvo! Možete ih pronaći u gotovo svakoj pekarnici. Većina domaćih ljudi više vole bureke koje im spremaju majke, negoli one iz pekarnice.”

 11. Ćevapi: ”Radi se o jako začinjenoj kobasici s jako puno dodataka, ali ima nešto u načinu na koji ih rade pa su puno ukusniji nego što se čini. Dostupni su u većini fast food restorana, koji se nalaze praktički na svakom koraku.”

 12. Različite vrste žestokih pića: ”Hrvatska je poznata podjednako po voćnom likeru, koji je napravljen od vina ili fermentiranog voćnog soka i rakiji, koja je napravljena od brojnog domaćeg voća. Ideja je da se piju prije jela kako bi potaknuli apetit, ili poslije jela, kako bi se opustili (upozorenje: voćni likeri možda djeluju bezalkoholno, ali zapravo imaju alkohol pa se stoga ponašajte pažljivo!).

 13. Bijela riba i blitva: ”Na prvu izgleda obično, ali ovo je najtradicionalnije dalmatinsko jelo! Većina stanovništva ovo jelo radi i po nekoliko puta tjedno pa ćete sigurno imati priliku probati ga barem jednom! Riba je pripremljena na jako jednostavan način, najčešće s maslinovim uljem i par začina, dok je blitva pripremljena s krumpirom.

 14. Torta od badema: ”Tradicionalna dalmatinska torta napravljena od badema i sira te torta koju je većina lokalnog stanovništva imala na rođendanima tijekom odrastanja.”

 15. Rožata: ”Tradicionalni dalmatinski puding koji se najčešće radi u području Dubrovnika. Ime rožata potječe od ”rosalina” – likera od ruže!”

Mate Lendić