HLADNI DANI PRED NAMA donose više svađa nego inače

by | 25 listopada, 2018
FOTO: GULIVER/THINKSTOCK

Sezona grijanja već je počela, što znači da počinje i sezona svađa – tko će imati kontrolu nad termostatom, preciznije – temperaturom u kući. Zašto? Zato što žene uvijek žele višu temperaturu od muškaraca.

Statistika britanske tvrtke koja postavlja i održava bojlere i termostate Corgi Homeplan pokazuje da se zbog tog “problema” prepire trećina parova. Točnije, 40 posto žena potajice podiže temperaturu na termostatu partneru iza leđa, kako pišu britanski mediji, a za navedene podatke postoji znanstveno objašnjenje.

Prema istraživanju koje su 2015. proveli nizozemski znanstvenici, idealna sobna temperatura za žene iznosi između 24 i 25 Celzijevih stupnjeva, što je za dva i pol stupnja više nego kada su muškarci u pitanju.

I dok je tjelesna temperatura muškaraca i žena približna, percepcija temperature ovisi o koži, a ona je kod žena nešto niža.

Faktor koji pridonosi razlikama je i ženski hormon estrogen koji krv čini gušćom, usporavajući njezin protok prema krvnim žilicama u dijelovima tijela poput prstiju ruku i nožnih prstiju, zbog čega udovi postaju hladniji.

Grupa znanstvenika već je prije dokazala da je ženama hladnije kad ovuliraju jer je tada razina estrogena u njihovu organizmu viša nego što je to uobičajeno.

I metabolizam ima važnu ulogu kada je posrijedi osjet topline. Naime, žene imaju nižu metaboličku stopu od muškaraca, odnosno metabolizam im je usporeniji nego muškarcima.

To se događa jer muškarci imaju veći postotak mišićne mase koja utječe na brži bazalni metabolizam. Pritom je kod njih i cirkulacija krvi brža zbog čega im je organizam zagrijaniji, pa im je posljedično manje hladno nego ženama.

Stoga, dečki, ako se ne želite svađati s dragom, nabacite kratke rukave…

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR