Kako riješiti hiperpigmentacijske tamne mrlje ispod pazuha?

by | 21 prosinca, 2020

Ako ste i vi osoba sklona tamnim mrljama na koži, znat ćete o čemu pričamo kada kažemo da je jedan od vječnih problema koji imamo – hiperpigmentacija ispod pazuha koja nalikuje dlačicama ili prljavštini koje se nikako ne možemo riješiti.

Za razliku od hiperpigmentacije na drugim dijelovima tijela, koža ispod pazuha je jako osjetljiva i može se usporediti s onom na kapcima. Vrlo ju je lako iziritirati, a budući da se lako savija, to povećava upijanje svakog proizvoda koji se nanese na ovo područje. Ovo je vrlo bitno jer proizvodi većina proizvoda za hiperpigmentaciju na ovom bi dijelu kože mogla uzrokovati iritaciju, pa je potreban dobar balans. U ovom slučaju pogotovo više nije i bolje. Fokus bi trebao biti na minimalizmu kako bi rezultati bili vidljivi. Također, morate imati na umu da što duže vam je hiperpigmentacija prisutna, teže će je biti maknuti. U nastavku pročitajte na koje se korake bitno fokusirati.

Ako imate osip na području pazuha, prvo njega morate riješiti
Osip je znak iritacije kože i može se pokazati kao crvenilo, svrabež, mrljice i/ili perutanje kože. Ako je ijedan od ovih pokazatelja prisutan, prije nego što počnete rješavati svoju hiperpigmentaciju, obratite se dermatologu, jer tretmani posvjetljivanja kože mogu biti neefikasni ako je bilo kakva iritacija u tijeku. Naravno, može biti riječ i o određenim ekcemima, psorijazi ili alergiji na neki proizvod, no prije svega morate to dovesti pod kontrolu prije nego što krenete na daljnje tretmane.

Prebacite se na hipoalergeni dezodorans (ali prekontrolirajte sastojke)
Budući da iritacija može posljedično dovesti do hiperpigmentacije, trebate ukloniti sve proizvode koji vam potencijalno izazivaju problem. Hiperpigmentacija na pazusima je porasla otkako su postali popularni prirodni dezodoransi koji ne limitiraju znojenje, pa su puni parfema ili eteričnih ulja. Budući da to može biti jako iritabilno za kožu i izazivati svrbeže ili peckanje, bolje je provjeriti unaprijed njihov sastav. Čak i bez prethodnih iritacija, prirodni dezodoransi mogu izazvati hiperpigmentaciju koju najčešće uzrokuje soda bikarbona u proizvodu. Fokusirajte se na to da pronađete hipoalergeni antiperspirant bez sode bikarbone i s minimalno eteričnih ulja i parfema.

Prilagodite rutinu brijanja
Ako se brijete, imajte na umu da brijanje bez kreme ili gela za brijanje može iritirati kožu. Čak i nakon što nanesete pjenu ili gel za brijanje, neka odstoji 30 sekundi na koži i tek onda pređite na britvicu. Alergije i tamne mrlje također mogu izazvati i loše britvice ili sredstva za brijanje, pa je za one koji su skloniji alergijskim reakcijama bolja opcija šećerna pasta.

U rutinu uključite kombinaciju nježnih fizičkih i kemijskih pilinga
Nemojte agresivno trljati vaše pazuhe jer jedini piling od kojeg možete imati benefite je onaj nježni. Mliječna, glikolna i salicilna kiselina su odlične za ovo područje, no bitno je ne pretjerivati i ne stavljati preveliki pritisak na kožu. Krenite s manjim koncentratima i tretmanima jednom tjedno.

Koristite tipične serume protiv hiperpigmentacije, ali oprezno
Budući da je koža ispod pazuha puno tanja, apsorpcija proizvoda bit će jača nego da ste proizvod nanijeli na lice, pa kako bi se zaštitili od potencijalne iritacije, počnite lagano, 2 puta tjedno s vrlo tankim slojem i pričekajte da se proizvod potpuno upije prije nego što spustite ruku.

Spustite očekivanja
Budući da je ovo područje toliko delikatno, ne postoji brzi način rješavanja problema. Očekivati sve u kratkom roku može vam samo pogoršati situaciju. Bit će vam potrebno barem nekoliko mjeseci on-off tretmana kako bi postigli vidljive rezultate. Uzmite trenutak da si spustite očekivanja i napravite plan tretmana.

Foto: Unsplash