Hijaluronska kiselina može isušiti kožu, naučite je koristiti pravilno

by | 25 studenoga, 2020

Jedan od najboljih i najučinkovitijih sastojaka kad je hidratacija u pitanju zasigurno je hijaluronska kiselina. No ako se koristi krivo, može dovesti do obrnutog učinka te isušiti kožu.

Nema sumnje da je hijaluronska kiselina pravi heroj beauty rutine koji pomaže smanjiti dehidraciju i koji se pokazao kao iznimno bitan u njezi suhe i oštećene kože. No dermatolozi i svi oni koji su dobro istražili sve učinke ovog čudesnog proizvoda dobro znaju da i s hijaluronskom kiselinom može poći po krivu.

Što je hijaluronska kiselina i kako djeluje?

Hijaluronska kiselina po svom je sastavu polisaharid koji se prirodno nalazi u ljudskom tijelu. U većim količinama nalazi se između stanica kože te pruža koži vlažnost, čvrstoću i gipkost te se brine za regeneraciju i brže zacjeljivanje. Tajna hijaluronske kiseline je sposobnost da veže vlagu na sebe i time održava kožu hidratiziranom. Koliko je ta sposobnost velika, govori činjenica da jedan gram hijaluronske kiseline na sebe može vezati čak jednu litru vode. Kad je nanesemo, ona stvara barijeru na koži te tako koži pruža potrebnu hidrataciju te ju čini mekšom i zaglađenom.

Kako hijaluronska kiselina može isušiti kožu?

Prije svega, hijaluronska kiselina u postotku većem od 4 šteti koži i isušuje je. Ako je ima više od 4 posto za sebe će vezati vlagu iz kože te joj tako štetiti. No ista se stvar može dogoditi i s hijaluronskom kiselinom od 2 posto ako proizvod nanosite na iznimno suhu kožu. Stoga stručnjaci preporučuju da hijaluronsku kiselinu koristite na vlažnoj koži kako bi njezin učinak bio potpun i dobar. Najveći postotak hijaluronske kiseline u nekom proizvodu za njegu kože lica, a da isti nema isušujuć učinak, jest 2 posto. Sve više od toga ne trebate koristiti.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels