Čini se da postoji pogrešan način pranja kose koji rezultira masnom kosom i ispucalim vlasima

Ne radite više štete nego koristi

by | 2 svibnja, 2023
Pogrešni načini pranja kose

Pranje kose mnogim je ženama gotovo svakodnevni ritual njege. No čini se da i dobre namjere mogu napraviti više štete nego koristi. Premda svi čeznemo za lepršavim loknama kao iz salona, uobičajene pogreške kojih možda niste ni svjesne mogu uzrokovati dehidraciju i pucanje kose, ali i pojačano mašćenje vlasišta. No nemojte se uzrujavati jer donosimo nekoliko jednostavnih trikova i savjeta koje biste mogli što prije usvojiti kako bi vaša kosa svakim pranje bila što zdravija i sjajnija.

Pogreške koje radite dok perete kosu

1. Koristite (pre)vruću vodu

Perite kosu u mlakoj vodi, na oko 38 °C ili hladnijoj kako biste zatvorili kutikulu vlasi, odnosno kako biste povećali sjaj i sačuvali vlagu, a potencijalno i smanjili rizik od nastanka prhuti, posebno ako vam muče bijele pahuljice na tjemenu. Vruća voda, naime, uklanja prirodna ulja s tjemena i kose uzrokujući suhoću vlasi i prekomjerno stvaranje masnoće kako bi se nadoknadilo dehidrirano vlasište. To može uzrokovati ljuštenje vlasišta i svrbež, što može dovesti do osjećaja suhoće i osjetljivosti vlasišta.

2. Šamponirate kosu prečesto

Da biste sačuvali prirodnu vlažnost kose, ne perite je češće od dva do tri puta na tjedan. Ako vam je potrebno produljiti vrijeme između pranja kose, pokušajte koristiti takozvani suhi šampon, ali ne prečesto jer njegovo nakupljanje na tjemenu može uzrokovati prhut. Da biste izbjegli neželjene nuspojave, birajte “sigurne“ formule, one koje ne sadrže sulfate, parabene, polietilen glikole, sintetičke mirise, talk i alkohol.

3. Češljate kosu u krivom trenutku

Većina žena češlja kosu nakon pranja jer se to nekako čini logičnim. Međutim, raščešljavanjem mokre ili vlažne kose riskirate oštećenje vlasi. Budući da je vaša kosa sklonija lomljenju i opadanju kad je mokra, uvijek je bolje počešljati kosu i ukloniti sve zapetljane vlasi prije, a ne nakon pranja, kako savjetuju stručnjaci.

Pročitajte: 10 najboljih šampona za tanku kosu bez volumena

Foto: iStock/Getty Images Plus