Grad Osijek će parovima pomoći u financiranju medicinski potpomognute oplodnje

by | 1 ožujka, 2021
medicinski potpomognuta oplodnja

Na medicinski potpomognute oplodnje putem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u pravilu imaju žene do napunjene 42. godine života, a ono se sastoji četiri pokušaja intrauterine inseminacije i šest pokušaja izvantjelesne oplodnje, uz uvjet da dva pokušaja budu u prirodnome ciklusu.

S obzirom na to da mnogim parovima ta četiri pokušaja jednostavno nisu dovoljna, velika većina njih ne može ostvariti svoj san zbog slabe financijske situacije te se susreću s dubokim i teškim emocijama i razočarenjem. Grad Osijek odlučio je pomoći takvim parovima te osim klasičnih naknada za bebe i potpore posvojiteljima uvodi i financijsku pomoć za medicinski potpomognutu oplodnju.

“S obzirom na to da su troškovi medicinski potpomognute oplodnje visoki, Grad Osijek prepoznao je potrebu pružanja financijske potpore obiteljima koje, pomoću metoda medicinske oplodnje, pokušavaju ostvariti svoj san o roditeljstvu”, prenijeli su na portalu Osijek.in. Za ovu mjeru u proračunu je osigurano već pola milijuna kuna, a točan iznos potpore te svi detalji znat će se uskoro.

Prema riječima Osijek.in-a, odluka je trenutačno u završnoj proceduri, a njezino donošenje očekuje se u ožujku. Ovakva odluka Grada Osijeka spas je za mnoge potencijalne roditelje, kojima su troškovi medicinski potpomognute oplodnje preskupi i nedostižni. Portal Gradonačelnik.hr neslužbeno doznaje kako je predloženo da subvencije iznose do 50 posto troškova postupka medicinski potpomognute oplodnje.

Foto: Omar Lopez/Unsplash