Evo zbog čega vaš pas neprestano laje

by | 14 veljače, 2020

Dok za neke pasmine vjerojatnije da će lajati više, zapravo sve pasmine mogu pretjerano lajati. Pretjerano lajanje može postati itekakav problem za vlasnike, a suzbijanje ponašanja znači utvrđivanje uzroka laveža. Mi vam donosimo pet potencijalnih razloga.

1. Strah od odvajanja

Jedan od najčešćih uzroka psećeg laveža svakako je tjeskoba od razdvajanja. To se događa kada vlasnik napušta kuću ili čak samo prostoriju te tako ostavlja psa samog. Neki psi tada pate od teške tjeskobe, a lavež i zavijanje su obično najlakši načini za ove pse da izraze svoje osjećaje. Nažalost, njihova uznemirenost često tjera vlasnike na njihov povratak te nagrađivanje psa kada se on smiri. Stručnjaci tvrde kako je ovaj problem najbolje riješiti s profesionalnim trenerom jer će svaki pas drukčije reagirati na određenu obuku.

2. Dosada

Psi koji ne dobivaju dovoljno psihičke i fizičke stimulacije često izražavaju svoj očaj kroz lajanje. A pritom ne samo da su naučili uživati slušajući sami sebe nego oni tako često dobivaju pozornost svojih vlasnika.

3. Iniciranje igre

Slično kako laju zbog dosade, psi će lajati i kako bi pridobili pažnju vlasnika za igru. Ako primijetite da vaš pas postaje jako uzbuđen kad odgovorite na njegov podražaj, on vas najvjerojatnije pokušava pridobiti na dizanje s kauča te sudjelovanje u nekoj vrsti zabave.

4. Čuvanje teritorija

Mnoge pasmine uzgajaju se s ciljem da alarmiraju vlasnika kada se na njihovom teritoriju pojavi nepoznata osoba, makar se radilo o susjedu ili običnom prolazniku, koji nema nikakve loše namjere.

5. Fizička potreba

Mnogi psi će lajati kada nešto trebaju, što može biti iritantno za vlasnika, ali to je vrlo jednostavan način za komunikaciju za vašeg psa. Tako će vaš pas lajati kada je gladan ili žedan, što su osnovne potrebe koje oni moraju ispunjavati, tako da nije tako teško za pojmiti da će u takvim slučajevima lajati kako bi ih zadovoljili. Međutim, pripazite da im to ne postane uobičajena navika te da vaš pas zapravo trenira vas da ga hranite.

IZVOR: INDEX.HR