Evo zbog čega se ponekad čini da bake više vole svoju unučad nego vlastitu djecu

by | 23 siječnja, 2020

Prema istraživanju objavljenom u časopisu The Gerontologist, bake koje imaju blizak emocionalni odnos sa svojom unučadi, imaju manji rizik od depresije. Srećom, mnoge bake imaju tendenciju pokazivati veliku ljubav prema unučadi, a ponekad se čini da je sada pokazuju u puno većoj mjeri nego kada su njihova djeca bila mala.

Bright Side je istražio zašto je to tako.

1. Što su ljudi stariji, to su manje strogi

Uz to su puno zreliji te je iza njih prava životna škola. Preživjeli su brojna razočaranja, uspone i padove, a zahvaljujući usvojenim životnim lekcijama, spremniji su izgraditi bliske odnose s drugim ljudima, osobito vlastitom unučadi.

2. Bake imaju drukčije prioritete

Njihova djeca su odrasla i više ne trebaju njihovu pomoć u tolikoj mjeri kao kada su bili mali. Osim toga, bake su često u mirovini i imaju puno više vremena baviti se s unučadi, a uz to se trude maksimalno iskoristiti svaki trenutak koji provedu s njima.

3. Bake nisu toliko kritične kao roditelji

Roditelji ponekad mogu biti vrlo kritični kad su u pitanju njihova djeca, što obje strane može frustrirati. Suprotno tome, bake obično ne kritiziraju unuke za loše ponašanje kao što su to činile sa svojom djecom. One uvijek pokušavaju pridobiti djecu na svoju stranu i poznate su po tome što će ih rado “razmaziti” ljubavlju.

4. Uloga bake je puno manje stresna i odgovorna od roditeljske uloge

Roditelji su obično odgovorni osigurati svojoj djeci osnovne potrebe i obrazovanje, tako da bake više nemaju tu ulogu. Iako je uloga bake također važna, one nemaju iste odgovornosti kao i roditelji. Njihova je uloga više usredotočena na pružanje emocionalne podrške i bezuvjetne ljubavi.

IZVOR: INDEX.HR