Kako znati je li vašoj kremi istekao rok trajanja i kakve posljedice može izazvati?

by | 25 kolovoza, 2020

Kad su u pitanju lijekovi i hrana, svi paze na rok trajanja proizvoda koje koriste ili jedu. Kada su u pitanju kozmetički proizvodi, ljudi će često zanemariti brojke koje stoje na ambalaži.

No činjenica je da šminka, kreme za lice i tijelo te drugi beauty proizvodi postanu užegli nakon što im istekne rok trajanja, što ih čini plodnim tlom za štetne bakterije koje mogu nauditi vašem zdravlju. Većina kozmetičkih proizvoda dolazi s rokom trajanja nakon kojeg postaju nezdravi. Organski proizvodi kvare se puno brže, no gotovo sva kozmetika vremenom postaje prava riznica bakterija, plijesni, gljivica pa čak i prašine. Sve je to užasno nezdravo za ljudsko zdravlje, osobito za kožu lica koja spada među osjetljivije dijelove tijela.

Što se dogodi ako koristite kozmetičke proizvode za lice s isteklim rokom trajanja?

Opasnosti korištenja krema za lice, te drugih kozmetičkih proizvoda, su ponajprije alergijske reakcije, akne, infekcije kože lica, crvenilo i suhoća lice pa čak i hiperpigmentaciju. No osim što takvi proizvodi mogu naštetiti zdravlju kože lica, pokvarena kozmetika, koju koža upije, može dovesti do infekcije cijeloga tijela.

Kako izbjeći korištenje kozmetičkih proizvoda kojima je istekao rok trajanja?

Da biste izbjegli korištenje kozmetičkih proizvoda kojima ćete nanijeti bakterije i druge štetne supstance na lice, najprije pogledajte rok trajanja na ambalaži. Ako ne postoji datum koji označava rok trajanja, sjetite se kada ste otvorili proizvod. Velik broj proizvoda na ambalaži ima označen broj mjeseci pogodan za korištenje. Isto tako, obratite pozornost na teksturu i miris proizvoda. Ako vaša krema ili neki drugi proizvod drugačije miriši ili izgleda, vrijeme je da ga zamijenite novim.

Foto: Andrea Piacquadio/Pexels