Sve što trebate znati o jednom od najpopularnijih tretmana za kosu

by | 25 kolovoza, 2020

Ako ste ikada željeli ravnu, lepršaviju i sjajniju kosu, možda ste u nekom trenutku razmišljali o ulaganju u tretman keratinom. Ovaj popularni tretman za kosu postoji već desetljećima.

Postupak ravnanja pramenova čini kosu glatkom i daje joj zavidan sjaj, a manje je abrazivan od ostalih salonskih tretmana poput perme i kemijskih ravnanja.

Tijekom godina, keratinski tretmani postali su manje poželjni zbog toga što su mnoge formule sadržavale formaldehid, kemijski spoj koji stvara bezbojni, zapaljivi plin koji je opasan prilikom gutanja. No, nasreću, sada postoje opcije bez formaldehida.

Da biste saznali sve što trebate znati o tretmanima keratinom, izdvojili smo ključne činjenice o ovom popularnom tretmanu prema istraživanju Hello Giggles.

Što je keratin?

Prije nego što krenemo pisati o tretmanima keratina, važno je znati da je sâm keratin protein koji se prirodno pojavljuje u kosi i noktima. To je ključni građevni element u stvaranju naše kose zdravom i sjajnom.

Sušenje kose sušilom, korištenje pegle za kosu i bojenje kose oštećuju naš prirodni keratin. Zbog toga uporaba proizvoda s keratinom ili primjena keratinskog tretmana može pomoći našoj kosi u dodatnom premazu proteina, popunjavajući pukotine nastale oštećenjem i čineći kosu elastičnijom, jakom i glatkom.

Što je tretman keratinom?

Keratinski tretmani djeluju infuzijom aktivnog proteina keratina u porozne dijelove suhe, dehidrirane kose. Možda su vam poznati pojmovi kao što je “brazilsko puhanje”, koje se odnosi na specifičnu vrstu keratinskog tretmana koji je podrijetlom iz Brazila i koristi sastojke poput açai bobica za dodavanje snage i dodatnih antioksidanasa kosi.

Za razliku od perme (koja kemijski kovrča prirodno ravnu kosu) ili relaksatora (koji koristi kemijsku kremu za „opuštanje“ prirodno kovrčave kose), keratinski tretmani ne mijenjaju i ne restrukturiraju kosu, pa su polutrajno rješenje kada dolazi do promjene prirodne teksture vaše kose.

Budući da se tretman keratinom obično završi zatvaranjem kutikule kose, to stvara barijeru između vaše kose i vanjskih čimbenika, poput topline i vlažnosti. Zbog toga keratinski tretmani izvrsno djeluju na frizy, grubu ili prirodno teksturiranu kosu.

Uz to, prirodno kovrčave dame mogu naći tretmane keratinom manje štetnim nego tradicionalne tretmane izravnjavanja kose, koji kosu često čine slabom, lomljivom i sklonom lomu zbog koncentracije natrijevog hidroksida (poznate i kao luž).

Ovaj uobičajeni sastojak opuštanja za kosu vrlo je učinkovit u razbijanju vlasi kose, ali može biti oštar i na vlasištu i na hidrataciji kose.

Kakav je postupak tretmana keratinom?

Postupak keratinskog tretmana može se razlikovati ovisno o specifičnim potrebama vaše kose i formuli koju koristi vaš frizer. Međutim, tipičan postupak započet će nakon što se kosa opere šamponom kako biste uklonili bilo koja prirodna ulja ili proizvode.

Dalje, stilist će na kosu nanijeti keratinsku otopinu baš kao što bi nanio i boju za kosu. Konačno će osušiti kosu i zapečatiti u tretmanu koristeći peglu na visokoj temperaturi. Cijeli postupak može trajati od dva do četiri sata.

Koliko dugo traje tretman keratinom?

To ovisi o vašoj specifičnoj teksturi kose, stilu frizure i samom keratinskom proizvodu. Kako su keratinski tretmani postali sve popularniji, na tržištu postoje različiti rasponi njihove snage i učinkovitosti.

Prvo, postoji keratinski ekspres, koji obično traje oko sat vremena, a rezultati traju nekih četiri do šest tjedana. Zatim slijedi potpuni tretman keratinom koji traje oko dva do četiri sata i traje od tri do šest mjeseci.

Jesu li keratinski tretmani sigurni?

Neke verzije tretmana keratinom oslobađaju nisku razinu formaldehida kemijskim spojem kada se zagrijavaju, a dok većina tretmana na tržištu sadrži vrlo malo, neki proizvodi sadrže veće tragove.

Formaldehid može otpustiti štetne plinove, tako da je bolje potražiti tretmane bez formaldehida kao sigurniju opciju koja će ipak postići rezultate.

Osim toga, iako neke formule ne sadrže formaldehid, same po sebi sadrže derivat formaldehida ili stvaraju formaldehid kad se zagrijavaju uslijed kemijske reakcije.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Tamara Bellis / Unsplash