Evo koliko trebate vježbati na dnevnoj i tjednoj bazi da biste vidjeli rezultate

by | 9 listopada, 2020

Jeste li se ikada zapitali idete li prečesto u teretanu te vježbate li dovoljno kod kuće? Ako jeste, morate znati da odgovor na to pitanje nije jednoznačan i jednostavan.

Profesionalni treneri kažu kako je dovoljno 75 minuta tjedno (bez zagrijavanja i istezanja) kada su u pitanju zahtjevniji treninzi, odnosno 150 minuta tjedno za umjerene i lagane treninge. No mnoge ljude, koji na umu imaju određeni cilj, zanima koliko je treniranja dnevno dovoljno, a koliko je previše.

Koliko biste trebali trenirati u danu?

Jedan trening dnevno je i više nego dovoljan. Ako trenirate češće i više, vjerojatno ćete tijelo dovesti do potpune iscrpljenosti. Kako biste došli do određenog cilja, mišićima je potreban odmor jer u protivnome nikad nećete ojačati. Ovo osobito vrijedi za ljude koji su tek počeli trenirati i koji nemaju iskustva. Ako niste novi u treniranju te ako zbog određenog cilja želite trenirati dvaput u danu, morate se držati određenih pravila. Profesionalni treneri kažu kako nipošto ne biste trebali odrađivati potpuno isti trening dvaput u danu.

Ako to napravite, aktivirat ćete iste mišiće te ih opteretiti te nećete doći do željenih rezultata. Umjesto toga, napravite dva različita treninga. Primjerice, ako ujutro trčite, navečer radite vježbe s utezima ili ujutro odradite vježbe snage, a navečer jogu i slično. Trajanje jednog treninga ovisi o tome što točno radite, koji vam je cilj te u kolikoj ste kondiciji. No velik broj profesionalaca složit će se s tim da je za trening dovoljno 45 minuta, u koje je uključeno i zagrijavanje i istezanje. Najbitnije je ne pretjerati, osluškivati vlastito tijelo te biti svjesni činjenice da je 15 minuta dobro odrađenog treninga bolje nego treniranje dvaput u danu koje može dovesti do premorenosti.

Foto: Carl Barcelo/Unsplash