Evo kako smanjiti vlagu u prostoru bez aparata za isušivanje

by | 15 listopada, 2020

Vlaga u zatvorenim prostorima i domovima može biti pogubna za čovjekovo zdravlje, a više od 45 posto vlažnosti u zraku stvara se prostor pogodan za razvijanje bakterija i gljivica.

Iako će probleme s vlagom najprije osjetiti one osobe koje imaju problema s disanjem, vlaga u domovima opasna je za sve ukućane. Sve to može uzrokovati pojavu brojnih alergija kod ljudi, probleme s probavom pa čak i poremećaje spavanja te depresiju. Osim toga, vlaga koju imate u domu utječe na svaki dio vašeg života. Utječe na sušenje vaše odjeće, utječe na pokrivače kojima se pokrivate, na hranu koju ostavljate na stolu, na vašu kožu i jednom riječju – na vaše zdravlje. Ako se borite s vlagom u zatvorenom prostoru, a nemate novca za skupe odvlaživače, u nastavku vam donosimo nekoliko prirodnih načina na koje vlagu možete smanjiti.

Redovito zračite prostor

Najveća pogreška koju možete napraviti kad je u pitanju zatvoren prostor jest neredovito i nedovoljno zračenje. Otvaranje prozora i vrata obavezno je ako želite poboljšati cirkulaciju zraka te spriječiti zadržavanje vlage.

Nabavite biljke koje smanjuju vlagu

Dok neke biljke donose vlagu u zatvorene prostore, postoje i one koje čine upravu suprotno te apsorbiraju vlagu. Najbolje biljke za to su spatifilum, bršljan, sobna palma, kovrčava paprat te Tillandsia.

Pazite kod tuširanja

Ako imate problem s vlagom u vašem domu, izbjegavajte duga tuširanja izrazito toplom ili vrućom vodom. Kod ovakvog problema najbolje bi bilo tuširati se mlakom ili hladnijom vodom te obaviti to što je brže moguće.

Koristite sodu bikarbonu

Sigurno ste već znali da soda bikarbona upija i izvlači ružne mirise iz tkanina te namještaja. No ona, isto tako, upija vlagu. Stručnjaci kažu kako je dobro staviti kutiju sa sodom bikarbonom na prozorske daske ako mislite ili znate da imate problema s vlagom.

Foto: Patrick Perkins/Unsplash