Evo kako saznati opada li vam kosa više nego što je to normalno

by | 10 studenoga, 2020

Opadanje kose potpuno je normalan proces za ljude svih godina. No nije svako opadanje kose normalno.

Unatoč činjenici da je opadanje kose normalna pojava, mnogi će se ljudi zabrinuti kada nakon tuširanja u slivniku pronađu hrpicu kose. No stručnjaci napominju kako je to što vidite vjerojatno normalna količina kose te kako vas ista ne treba zabrinjavati. Prema riječima Američke akademija dermatologa, normalno gubljenje kose označava gubljenje 50 do 100 vlasi dnevno. Ono što se često dogodi jest da kosa koja je opala ostaje na glavi, odnosno na drugim vlasima, osobito ako se radi o valovitoj ili kovrčavoj kosi.

Kod kovrčave kose opadanje se čini intenzivnijim zbog navedenog zadržavanja kose na drugim vlasima. Istraživanja su pokazala da žene dnevno gube više kose od muškaraca, a to mogu zahvaliti bojanju te svakodnevnom stiliziranju kose. Dakle, posve je normalno gubiti kosu, no abnormalan gubitak kose zahtijeva liječničku pomoć, a isti se događa najčešće zbog stresa ili nekih zdravstvenih problema poput alopecije, lupusa, manjka nutrijenata, problema s određenim hormonima itd.

Kako znati opada li vam kosa previše?

Najlakši način na koji možete provjeriti opada li vam pretjerana količina kose jest taj da napravite test povlačenja. Test se radi tako što uzmete tanji pramen čiste i suhe kose te prste provučete kroz taj pramen od sredine prema krajevima. Ako vam je sve u redu s kosom i njezinim opadanjem, na prstima ne bi trebalo ostati više od dva pramena.

Ako vam pod prstima ostane više vlasi, znak je to da se trebate javiti stručnoj osobi. Osim toga, ono na što možete obratiti pozornost jest količina kose u slivniku i njezina tekstura. Ako je tekstura spužvasta, a količina veća nego inače to bi moglo značiti da imate problem. No nemojte zaboraviti da ako ne češljate kosu redovno te ako je danima držite u repu – možete doživjeti “veće opadanje” samo zbog toga što se kosa koja je već opala ostala nakupljati u repu.

Foto: Tamara Bellis/Unsplash