Beauty tajne: Eva Stapić o svojoj borbi s aknama i “skin positivity” pokretu

by | 30 ožujka, 2024
eva stapić

Beauty influencerica Eva Stapić (@myskinisgettingbetter) otvoreno i hrabro govori o svojim dugogodišnjim problemima s aknama koje su utjecale i na njezino mentalno zdravlje.

S nama je podijelila svoja iskustva koja su joj pomogla da prihvati i zavoli sebe takvu kakva jest.

Kako su problemi s aknama utjecali na Vašu njegu kože lice?

S prvim aknama susrela sam se još u osnovnoj školi, kad sam vrlo malo znala o njezi kože pa sam koristila sve što mi je došlo pod ruku, sve što se moglo naći u kući. Od paste za zube, homemade maske od limuna i meda te mnogo drugih recepata koje sada nikako ne odobravam. Nakon prvog odlaska na dermatološki pregled, s terapijama sam krenula nešto ozbiljnije, ali bez većih rezultata. U srednjoj školi dobila sam dijagnozu policističnih jajnika, ali na pilule se odlučujem tek kad sam krenula na fakultet. Nakon nekoliko mjeseci korištenja, na licu se vidjelo samo pogoršanje i tu sam odlučila da moja priča s pilulama završava. No pravi rezultat došao je godinama kasnije i to kad sam se konačno odlučila u svoju terapiju uvrstiti Roaccutane tablete. Terapija je trajala osam mjeseci. Sada je već prošlo devet mjeseci od prestanka terapije i lice je još uvijek čisto, tako da ako mene pitate, ovo je za mene bila najuspješnija terapija do sada.

skin positivity

Što za vas predstavlja skin positivity trend?

Skin positivity je za mene davno prestao biti samo trend. Svoj profil na Instagramu (@myskinisgettingbetter) otvorila sam u svojim najtežim trenutcima, još dok su akne imale velik utjecaj na moje mentalno zdravlje. Uskočiti na takav trend ili pokret kao što je skin positivity bio je najbolji i najhrabriji potez koji sam napravila jer mi je omogućio da bez cenzure pokažem drugima ono što smatram svojim nedostatkom, ali da u isto vrijeme pomognem mnogim djevojkama koje se i dan-danas bore s aknama.

Kako izgleda Vaša jutarnja i večernja rutina njege?

Moje rutine se uglavnom vode onom “manje je više” pa se tako tu mogu pronaći maksimalno četiri proizvoda. Ujutro je to uglavnom tonik za lice, okoloočna krema, hidratantni serum i zaštitni faktor. Ako mi koža traži više hidracije, onda prije zaštitnog faktora ubacim i hidratantnu kremu. U večernjoj njezi volim mijenjati rutinu, ali uglavnom svaku večer radim duplo čišćenje lica, zatim retinol i hidratantnu kremu. Takve večernje rutine radim svaka dva-tri dana otprilike, a u pauzama od retinola u fokus uvijek stavim hidraciju.

skin positivity

Kako njegujete svoju kožu na prijelazu sa zimskih na toplije mjesece?

S obzirom na to da koristim dosta aktivnije proizvode tijekom zimskih mjeseci, onda postupno ili smanjujem ili izbacujem količinu aktivnih proizvoda, tako da otprilike kada dođe ljeto, rutine budu doslovno minimalne i s naglaskom na vrlo visoki zaštitni faktor. Još dok sunce nije toliko jako koristim i kiseline i retinol, no već s malo jačim suncem fokusiram se opet na hidrataciju i zaštitu od sunca.

Najbolji savjet koji ste dobili od stručnjaka vezano za njegu lica ili šminkanje?

Jedan od savjeta koji je imao veliku ulogu u mojim rezultatima je bio da kad prolazite kroz nekakvu fazu upale na licu ili osjećate da vam je sve upaljeno ili se naglo pogoršalo, ne treba dodatno stavljati “ulje na vatru” i nanositi proizvode u nadi da će vam se stanje popraviti preko noći. U tom trenutku je najbolje zaustaviti sve rutine, nanijeti neku umirujuću kremu i čekati dok se stanje ne smiri samo od sebe, pogotovo ako su u pitanju hormonalne akne.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eva (@myskinisgettingbetter)

Koliko se i kako šminkate s obzirom na problematičnu kožu lica?

Borba s aknama od najranije dobi vuče sa sobom bezbroj nesigurnosti i skrivanje pod šminkom, a ja sam na neki način osjetila veliko olakšanje nakon što sam progovorila javno o svojim aknama. To bi značilo da sam tim postupkom sama sebi omogućila da se prestanem skrivati ispod šminke ili da se šminkam vrlo minimalno. Tako da uglavnom biram minimalni make-up, prirodno, s vrlo malo pudera ili korektora.

Kad se osjećate najljepše, a ujedno i najbolje?

Rekla bih da sam sebi najbolja kad imam no make-up make-up na sebi, ali nemam problem s tim što nekada odabirem dane provesti apsolutno bez šminke. Nakon toliko godina borbe, lice sam si dovela u stanje gdje bez problema mogu izaći bez šminke i uživam u tome.

Kako njegujete svoju kosu?

U posljednje vrijeme imala sam dosta problema s opadanjem kose pa sam se skroz prebacila na Nuggela & Sulé proizvode. Kako bih riješila taj problem, trenutačno koristim ampule protiv opadanja kose, regenerativne ampule, šampon i regenerator. Već nekoliko mjeseci tako i vidim dosta velike rezultate pa tako planiram i nastaviti.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Eva (@myskinisgettingbetter)

Što ste tijekom godina zavoljeli na sebi?

Rekla bih da sam konačno samu sebe naučila cijeniti kao osobu, nevezano samo i isključivo za izgled. Generalno sam bila nezadovoljna sa svojim vanjskim izgledom, počevši od lica i akni, do cijelog tijela (uvijek sam bila mršavica). Uvijek bih pronašla nešto što ne volim, no nakon što sam javno progovorila o aknama i problemu koji sam imala, vidjela sam koliko nas je zapravo u istoj situaciji. Shvatila sam da nisam jedina koja se bori s takvim problemima i s vremenom sam počela prihvaćati sebe takvu kakva jesam, a na kraju sam sve to i zavoljela.

Omiljeni kozmetički proizvodi Eve Stapić:

 

Foto: Privatne fotografije, Instagram