Ljetni shopping: “eco-friendly” tkanine za prozračno i ugodno ljeto

Savršen odabir za lepršavi kaftan ili haljinu

by | 7 lipnja, 2023
eco-friendly tkanine

U potrazi za ljetnom garderobom, uz prozračnost i udobnost, održivost je na vrhu našeg popisa za kupnju, pa dok pretražujemo omiljene trgovine, namjeravamo svoj novac radije potrošiti na tkanine čiji uzgoj i proizvodnja ima najmanji utjecaj na okoliš.

Kako bismo vam pomogli da pronađete ekološke tkanine koje su zdrave i za naš planet i za vas, donosimo popis četiri održiva ljetna materijala koje vrijedi imati na umu kad ove sezone počnete birati novitete za svoj ormar.

“Eco-friendly” tkanine za ljeto

1. Konoplja
Ova čudesna biljka daje mek i izdržljiv materijal s vrlo malim utjecajem na planet. Zahtijeva vrlo malo vode da bi obilno rasla, prirodno odbija štetočine (zbog čega ne zahtijeva velike količine pesticida), a usto i ima veći prinos od pamuka.

2. Tencel i lioncel
Sve popularnija održiva vlakna proizvedena su od drvene pulpe koja je dobivena netoksičnim, biorazgradivim i gotovo u potpunosti recikliranim otapalom. Ovi su materijali, usto, lagani i pernato meki, što ih čini savršenim za prozračne ljetne haljine i majice.

3. Lan
Jedan od najstarijih materijala krasi mekoća, prozračnost ali i održivost. Prema knjizi Guide to Sustainable Textiles: “U pravim uvjetima, lan se može uzgajati bez gnojiva i na zemljištu koje je neprikladno za proizvodnju usjeva“, što ga čini biljkom koja ima minimalan utjecaj na okoliš.

4. Organski pamuk
Industrijski uzgojen pamuk “guta” vodu, pesticide i gnojivo te pritom ispušta puno ugljičnog dioksida u atmosferu, stoga je puno bolji odaberi organski pamuk kad tražite lepršavi ljetni kaftan ili kratke hlačice.

Pročitajte: 10 neodoljivih outfita influencerica koje želimo iskopirati ovog lipnja

Foto: iStock/Getty Images Plus