Otkrijte što vam pas želi poručiti svojim mahanjem repa

by | 7 veljače, 2020

PSI mogu otkriti puno o svom raspoloženju i namjerama načinom na koji drže svoje repove i kako ih miču. Razumijevanje govora tijela vašeg psa jako je važno za što bolju interakciju. To posebno vrijedi za njegov rep. Ponekad mahanje repom uopće ne znači da je pas prijateljski raspoložen. Donosimo vam nekoliko korisnih smjernica kako biste naučili prepoznavati što vam vaš pas želi poručiti svojim repom.

1. Položaj repa

Rep uzdignut visoko gore ukazuje na vrlo visoku razinu uzbuđenja kod vašeg psa. To bi mogla biti sreća, zaigranost, ali i oprez. No, bez obzira na razlog, takav položaj repa siguran je znak da je vaš pas vrlo stimuliran te da biste ga trebali promatrati kako situacija ne bi izmakla kontroli, ovisno o socijalnoj interakciji.

Rep u neutralnom položaju označava i neutralno raspoloženje, što drugim riječima znači da je sve u redu. Samo zapamtite da različite pasmine imaju i različite neutralne pozicije repa. Važno je da znate kako izgleda neutralna pozicija repa kod vašeg psa kako biste znali kad ga drži više ili niže nego uobičajeno.

Rep u izrazito niskom položaju ili podvučen ukazuje na nervozu, strah ili nesigurnost. Također, on ukazuje i na to da bi pas mogao zauzeti obrambeni položaj u nastojanju da se zaštiti.

2. Brzina

Brzina kojom vaš pas maše repom također vam može otkriti puno toga.

Brzo mahanje znak je za veliko uzbuđenje. Kad pas drži rep visoko gore, brzo i ukočeno mašući s njim naprijed-natrag, to je znak da ima neprijateljske namjere. Ovo je svakako “crvena zastavica” za sve vlasnike.

Kad pas repom maše brzo i u neutralnom položaju, to je znak za njegove prijateljske namjere, odnosno on tako pokazuje uzbuđenje i sreću. No, to ne mora baš uvijek biti slučaj. Neki psi mogu tako mahati repom, ali stajati vrlo ukočeno, što nije znak prijateljskih namjera. Zato uvijek uzmite u obzir koliko mu je tijelo opušteno kako biste točno ocijenili situaciju.

Velika brzina mahanja repom u položaju ispod neutralne razine jasan je pokazatelj nervoze vašeg ljubimca, ali i njegove namjere da bude pokoran u takvoj situaciji jer ga nešto plaši.

Sporo mahanje repom, na bilo kojoj visini, posebno u neutralnom položaju, obično ukazuje na sreću i povjerenje.

Ako vaš ljubimac ne maše repom, na bilo kojoj razini, znak je da je on na oprezu i pokušava shvatiti što se točno događa. Ako je rep nepomičan i visoko gore, psu prilazite vrlo oprezno jer je on tada vrlo stimuliran i ocjenjuje koji je njegov sljedeći potez.

Ako mu je rep miran i nisko dolje pa čak i uvučen, vaš pas je prilično uplašen te mu također morate prilaziti vrlo oprezno, jer će se on postaviti obrambeno. Ako je rep u ravnom položaju i ukočen, pas je na oprezu i pozorno promatra što se događa, posebno ako čuje buku ili lavež drugog psa. To ne mora nužno značiti da se pas osjeća ugroženo.

3. Smjer

Istraživanja su pokazala da psi miču rep više desno, odnosno lijevo, ovisno o svom raspoloženju. Ako maše prema desno, to je znak pozitivnog stava i raspoloženja, odnosno sretnog odgovora na ono što se događa oko njega. No, mahanje više u lijevo pokazatelj je negativnog i tjeskobnog odgovora.

IZVOR: INDEX.HR