Došlo je vrijeme da kažemo zbogom ljetu te poželimo dobrodošlicu jeseni, a posebno novoj AKIBIMI 2020/2021 kolekciji dizajnerskog studija i v a n a ‘ t o m i c

by | 26 rujna, 2020

Nova kolekcija za jesen-zimu pod nazivom AKIBIMI 2020/2021 (Božica jeseni iz japanske mitologije) nastala je promišljanjem o nužnosti jednostavnih modnih formi, te fokusu na udobnost i sigurnost kao kontrapunktu sve kompleksnijoj i zahtjevnijoj svakodnevici koja nas okružuje i istodobno iscrpljuje.

Kao i u životu, i u modi se fokus prebacuje na bitne stvari. Odbacuju se nepotrebni detalji, a kombiniraju se bezvremenski odjevni komadi i modni klasici koje odišu slobodom i nesputanošću.

U vremenu agresivnog konzumerizma dizajnerica i v a n a ‘ t o m i c vraća životnu i modnu filozofiju dalekog Japana svojom minimalističkom estetikom s maksimalnom funkcionalnošću kreirajući odjeću koja izlazi izvan okvira sezonskih trendova.

Kao i u dosadašnjim kolekcijama dizajnerica i v a n a ‘ t o m i c ostaje vjerna principu recikliranja materijala iz prijašnjih kolekcija, korištenju deadstocka, tj. ostataka luksuznih dizajnerskih materijala te uporabi restlova ugašenog domaćeg tekstilnog brenda.

Kolekcija je primarno bazirana na vrhunskim vanjskim odjevnim komadima poput kaputa, jakni i ponča izrađenim od kašmira, vune i pamuka u kombinaciji sa suknjama i kardiganima od svile i vune, te tunikama krojenima od ostataka materijala korištenih pri izradi podstava.

Kao i prethodne kolekcije, izvedena je korištenjem zero-waste tehnike krojenja (tzv. krojenje bez otpada) koja minimizira količinu viška tkanine te naglašava važnost ekološke održivosti.

Čiste linije, minimalistički detalji i harmonija obogaćeni su print tehnikom sitotiska sa stiliziranim motivima prijašnjih kolekcija, te uzorcima tapeta iz prošlog stoljeća vidljivih na haljinama i majcama od velura.

Kao i prijašnje kolekcije dizajnerice, i AKIBIMI 2020/2021 kolekcija ostavlja prostora slaganju brojnih stilskih kombinacija i daje veliku slobodu interpretacije.

Kolekcija je fotografirana u tajnovitoj pulskoj šumi bambusa, snažnog japanskog simbola harmonije i ravnoteže, koji nas podsjeća na važnost postizanja unutarnjeg mira u svakodnevnom životu. Upravo je ta simbolika povratka jednostavnosti i povezanosti s prirodom glavna okosnica kolekcije AKIBIMI 2020/2021.

Kolekcija je dostupna u izabranim concept dućanima u Hrvatskoj i Sloveniji. Određeni komadi biti će dostupni i svjetskom tržištu putem Not Just A Label web shopa ( NJAL marketplace). i v a n a ‘ t o m i c odabrana je kao jedna od 500 dizajnera iz cijelog svijeta koji imaju priliku predstaviti dijelove svojih kolekcija putem ove globalne online trgovine specijalizirane za nezavisne dizajnere.