Grizete usnice? Imamo 7 savjeta kako to možete prestati činiti

by | 27 svibnja, 2020

Ako ste jedni od onih koji grizu usne i u misiji ste da prestanete, došli ste na pravo mjesto.

Iako ste mislili da ih grizete iz dosade, nije baš tako, jer iza ovog fenomena ipak postoji malo veći problem koji je itekako rješiv. Prvi razlog je vrlo logičan – grizete usne jer su suhe i ljuskaju se, što zna biti poprilično iritantno, pa pokušavate otkinuti komadiće suhe kože s površine usana te ih time još više iritirate i isušujete. Drugi razlog je anksioznost – ako ste pod bilo kakvim jačim stresom ili imate anksiozne napadaje, grickanje usana može vam ući u naviku potpuno nesvjesno. Naravno, možete ih gristi i iz dosade, ali u svakom slučaju, grickanjem usana možete znatno oštetiti barijeru usana, uzrokovati bol, infekcije, ožiljke, pa čak povećavate i rizik od oralnog karcinoma. U nastavku vam donosimo nekoliko metoda kojima možete uspješno prestati gristi usne.

Identificirajte svoje okidače
Pokušajte dokučiti što su vam okidači. Dok sjedite za računalom i pokušavate u roku riješiti važan posao koji je pred vama, postajete anksiozni i počinjete gristi usne. U tom trenutku se zaustavite i uzmite nešto za žvakati – najočitiji izbor je žvakača guma. Distrakcija doista pomaže.

Reducirajte stres
Ako vam je stres okidač, pokušajte pronaći način da ga reducirate. Treninzi i meditacija mogu biti od velike pomoći, a ako to ne pomaže, pokušajte s kognitivno-bihevioralnom terapijom.

Čistite svoje usne
Čišćenje usana od sjajila, ruževa i bakterija koje ste nakupili tijekom dana ključno je u održavanju njege usana. Ako ih držite u odličnom stanju, spriječit ćete mogućnost za grickanjem suhih, odumrlih dijelova usana. Koristite hidratantne proizvode i ulja za usne koja će vam nježno, ali učinkovito skinuti šminku i male mitesere oko usana. Pokušajte s proizvodom Dermalogica PreCleanse Balm.

Piling usana
Ako ne pilingirate svoje usne, vrijeme je da počnete jer regularna njega u obliku pilinga pomoći će vam da se riješite grube teksture na usnama i ostavite ih mekima. Pripazite samo da ne koristite pregrube pilinge kako ne bi nanijeli više štete. Pokušajte s proizvodom Dermalogica Daily Microfoliant.


Hidratacija
Nakon što ste očistili usne i jednom u desetak dana napravili piling, vrijeme je da ih hidratizirate. Upravo hidratacijom popravit ćete volumen usana i omogućiti im da se što prije oporave. Birajte balzame koji sadrže vitamin E, hijaluronsku kiselinu ili avokadovo ulje jer će oni najbolje djelovati. Trebali biste svakako izbjegavati one koji sadrže mineralna ulja ili su na bazi nafte, budući da oni mogu zbuniti tkivo usana i reducirati produkciju prirodne barijere. Pokušajte s proizvodom NUXE Medenim balzamom za usne.

Pripremite usne za noć
Stvorite naviku od nanošenja maski ili visokohidratantnih balzama na usne tijekom noći. Često su napravljeni tako da svoj posao oporavka usana najbolje obavljaju dok spavate, a ima li bolje metode od one u kojoj se ujutro probudite s mekim usnama? Proizvodi koji sadrže kokosovo ulje, vitamin C, hijaluronsku kiselinu ili maslac divljeg manga najbolje će se upiti u vaše usne tijekom noći.

Nosite ruž u odvažnoj boji
Ne morate izbjegavati ruževe za usne, dapače. Ako imate naviku grickanja usana, tamni ili ruž u odvažnoj boji spriječit će vas da grizete jer znate da ćete ga vidljivo razmrljati i pojesti.

Foto: PR, Unsplash