Domaći skincare profil koji će vas naučiti baš sve o tome kako se brinuti za kožu

by | 30 lipnja, 2020

Jako nam je drago da je u posljednjih nekoliko godina skincare i čisto lice s minimalno šminke počelo biti u fokusu više nego ikad jer ono što čini najbolji make-up je upravo zdrava koža.

Obraćamo pažnju sve više na sastojke koji se nalaze u proizvodima ili to ima veze s odrastanjem i sazrijevanjem kada počinjemo uviđati da nismo otporni na godine. Briga o sebi postaje nam sve više prioritet što je apsolutno nužno i poželjno. Toga je svjesna i Jelena Skendžić, vlasnica brenda Skintegra koja je nedavno otvorila još jedan Instagram profil the_skincare_ceo  na kojem educira o skincareu, neovisno o svom brendu. Sve što ste do sada željeli saznati o kiselinama, aktivnicama, sastojcima koji idu na kožu ujutro ili navečer, one koje trebate preskakati ljeti, o problemima na koži, strijama i celulitu, možete pronaći na njezinom profilu. Dovoljno opušteno da razumije svaki laik kojeg interesira briga o vlastitoj koži, a opet stručno kako i priliči Jeleni. U moru beauty profila, neka vam ovaj bude profil na koji ćete prvo svratiti.

View this post on Instagram

Strije su oblik oštećenja kože u dermisu, srednjem sloju kože, te nastaju nakon njegova rastezanja. ⁣ ⁣ • Pod utjecajem hormona (primjerice u trudnoći i adolescencije) ili rasta (odnosno debljanja) dolazi do oštećenja kolagenskih i elastinskih struktura u koži. Kontraceptivi i neki drugi lijekovi također mogu biti faktori utjecaja u nastanku strija. Genetska (familijarna) sklonost potencijalno igra ulogu u nastanku strija.⁣ ⁣ • Nakon formiranja strija, one su inicijalno crvenkaste do ljubičaste (tzv. strije rubrae) i mogu svrbiti, a tijekom sljedećih mjeseci blijede postajući tzv. striae albae – bijeli atrofični ožiljci koji će vremenom postati manje vidljivi sami od sebe.⁣ ⁣ • Emolijentne kreme su preporučljive uvijek, a posebno u periodu trudnoće, ali ne postoji nedvojbeni zaključak o učinkovitosti određene aktivne tvari ili emolijensa na spriječavanje nastanka (ili štoviše brisanja) strija. Osobno ne volim cijeli marketing oko anti-strije proizvoda jer će ih neke ljudi neovisno o temeljitoj njezi zadobiti, primjerice u trudnoći, i predbacivati si da se nisu dovoljno njegovali. Glupost. Netko će dobiti strije, netko neće, uvelike na to utječu faktori na koje nemamo utjecaja izvana. Nitko nije manje vrijedan ili više lijen oko svoje bodycare rutine zbog toga. Većina nas ima strije barem na bokovima ili stražnjici i kaj sad. ?⁣ ⁣ • Postoje invazivnih tretmani protiv strija (laseri), time se ne bavim niti o tome puno znam. Što se tiče topikalne aplikacije aktivnica, istraživani su tretinoin (retinoid) i kiseline, bez velikih zaključaka na njihov učinak. Pliz nemojte mazati trbuh tretinoinom u trudnoći zbog njegovog potencijalnog teratogenog učinka. ⁣ ⁣ • Takeaway: njegujte se i tijekom trudnoće i neovisno o trudnoći. Ako se strije pojave, nije kraj svijeta. Gotovo da i nema žene koja ih nema so… ??‍♀️

A post shared by @ the_skincare_ceo on

View this post on Instagram

* lijevo – rozaceja; desno – akne _______________________________________ • Papulopustularna rozaceja i akne dva su veoma različita oboljenja, a s istim predznakom – upaljenom kožom. Dok kod papulopustularne rozaceje neki od čimbenika uključuju genetsku predispoziciju, svijetlu put i involviranost parazita demodeksa, aknama su skloni gotovo svi s masnom kožom i sklonošću nakupljanja odumrlih keratinocita unutar pore, čineći kožu sklonom stvaranju mikrokomedona – prve stepenice u razvoju akni.⁣ ⁣ • Teško je razaznati ove dvije bolesti. Obje mogu karakterizirati pojava prištića na licu uz prisutnost crvenila (upale). Razlika je u tome što kod rozaceje klinički nemamo komedone, ali je moguće supostojanje dviju bolesti, kao u tvojem primjeru, kada je i to teško diferencirati. Dijagnoza rozaceje stoga nerijetko slijedi nakon neuspješne terapije akni pripravcima s antibakterijskim i keratolitičkim svojstvima poput salicilne kiseline, benzoyl peroxida i retinoida. ⁣ ⁣ • Neke terapije za akne, poput onih retinoičnom kiselinom, kod rozaceje mogu provocirati pogoršanje. Druge terapije, poput one s azelaičnom kiselinom i njezinim derivatima, mogu biti blagotvorne kod obje bolesti. Često se tretman svodi na metodu pokušaja i promašaja što proces čini posebno frustrirajućim i ponekad pretjerano dugotrajnim.⁣ ⁣ • Što učiniti? Dvostruko čišćenje lica, nošenje visokog zaštitnog faktora i korištenje umirujućih proizvoda osnova su održavanja higijene ovakve kože, ali oni ne zamjenjuju terapiju. Najveći izazov ovakve kože je pomiriti potrebu za eksfolijacijom (kako bismo održali pore protočnima i spriječili nastanak komedona) i potrebu za umirivanjem (jer eksfolijanti nisu pogodni za kroničnu aktivnu upalu). ⁣ ⁣ • Prvenstveno, potrebno je potražiti liječničku pomoć i držati se propisane terapiju. Dodatan savjet: nikako ne eksperimentirati s previše proizvoda dok je rozaceja u aktivnoj fazi, dapače ne koristiti ništa ekstravagantno od kozmetike. Izbjegavati iritanse. Ne biti pod teškom šminkom 15 sati dnevno. I najvažnije – smanjiti stres! ?

A post shared by @ the_skincare_ceo on

View this post on Instagram

UV zračenje djeluje negativno na kožu – to znamo svi. U tom kontekstu nerijetko se spominju kiseline (eksfolijanti ili kemijski pilinzi) kao problematičan sastojak ljeti jer čine kožu podložnijom UV oštećenju. Istina, kiseline uistinu fotosenzitiziraju kožu, ali ništa više naspram bilo koje druge metode eksfolijacije.⁣ ⁣ • ⁣ ⁣ Svaka metoda eksfolijacije – odstranjivanja površinskog sloja odumrlih stanica kože – ujedno kožu čini osjetljivom na sunce jer te odumrle stanice donekle djeluju kao fizički blokatori UV zračenja. Napominjem, oni ne štite kožu na način da bi neeksfolirana koža mogla proći neopečeno uslijed izloženosti podnevnom suncu ljeti. Eksfolirali mi kožu ili ne, UV zaštita bi trebala biti svakodnevni standard njege kože.⁣ ⁣ • Pod pretpostavkom da kožu svaki dan štitimo od sunca visokim zaštitnim faktorom, nema potrebe prekidati korištenje eksfolijanata ljeti ako to ne želiš. Ali to nosi sa sobom potrebu da prema koži budeš odgovorna svaki dan bez iznimke, i posebno onda kad znaš da ćeš biti izložena jakom suncu. ?⁣ ⁣ •⁣ ⁣ Pripazi da ne padneš u zamku čestog razmišljanja da ćeš eksfolijant jednostavno zamijeniti mehaničkom četkom za čišćenje lica i granularnim pilinzima pa SPF možeš preskočiti. Sve ove metode eksfoliraju kožu efektivno kao i kiseline, ali drugačijim mehanizmom.

A post shared by @ the_skincare_ceo on