Domaći nakit za kojim su poludjele Amerikanke

by | 9 rujna, 2020

Nakit je oduvijek privlačan ženama, ali suvremenoj ženi on nije samo ukras već svojevrsno iskazivanje stava. Takvu poruku šalje i ZiZou nakit hrvatske autorice Zdravke Radić koja je ovih dana predstavila svoju novu kolekciju „Stripes & Stones“ inspiriranu prirodom i geometrijskim oblicima namjenjenu ženama koje su jednostavne, ali znaju što žele i ne libe se to pokazati.

ZiZou nakit izrađen je od recikliranog srebra, a nova kolekcija sastoji se od prstenja, narukvica, naušnica i ogrlica kroz koje je umjetnica istraživala neuobičajene forme, stvarajući nove i drugačije oblike.

Uvijek sam htjela nakit koji nije konvencionalan i koji odolijeva trenutnim trendovima. Zato ga izrađujem u drugačijim oblicima. Trudim se da je nakit suvremen, ali i da je nosiv“, opisuje Zdravka dodajući kako se u izradi nakita često oslanja na geometrijske oblike, najviše kvadrate te ih stavlja u kontrast sa prirodom i organskim oblicima. Često umjesto okrugle, Zdravka izrađuje prstenje pravokutnog oblika, koje je vrlo ugodno za nošenje.

Zdravka dugi niz godina uspješno prodaje svoj nakit putem Etsy-a američke platforme za prodaju ručno rađenih proizvoda. Zizou nakit nose žene na svim kontinentima, no ističe kako su joj Amerikanke ipak najvjerniji kupci.

Dok smo svi zbog pandemije bili zatvoreni u svojim kućama imala sam dosta vremena za promišljanje i stvaranje. I meni je trebalo malo promjene, malo boje, malo crvene“, kaže Zdravka čija se nova linija nakita razlikuje upravo po tome što je srebrnim tonovima dodala crvenu koju daje poludragi kamen granat, a uz njega koristi i mjesečev kamen no i ostale boje će doći na red.

ZiZou nakit se izrađuje kombinacijom modernih i tradicionalnih tehnika, a ono što ga odlikuje su i male serije, a samim time i unikatnost.

ZiZou kolekciju možete pronaći na web shopu ili u ZiZou atelijeru u Širokobriškoj 56 u Zagrebu. Na ostalim prodajnim mjestima (LP design store u Petrinjskoj 31) kolekcija će biti dostupna tijekom listopada.

O autorici:
Zdravka Radić je umjetnica i dizajnerica iz Rijeke, autorica ZiZou nakita. Živi i djeluje u Zagrebu. Njezin jedinstveni nakit od recikliranog srebra inspiriran je prirodom i geometrijskim oblicima, moderan i nosiv u svim prilikama, a opet drugačiji u svojoj jednostavnosti. Članica je HZSU-a i ULUPUH-ove sekcije za oblikoavanje plemenitih kovina i umjetičkog nakita.


Foto: PR