SVI PRED MALE EKRANE! Dokumentarci o modi koje ne smijete propustiti

by | 21 ožujka, 2017

documentales de moda

Jeste li ljubitelj mode? Ako jeste, u nastavku vam donosimo popis dokumentaraca koji će vas inspirirati.

Prvi je „The September issue“, koji vam pokazuje korake kako su  Anna Wintour i Grace Coddington, zajedno sa svojim osobljem, radile na sadržajima za američki časopis “Vogue” u mjesecu rujnu 2007. Film je režirao R. J. Cutler, a producenti su Eliza Hindmarch i Sadia Shepard.

documentales de moda

Drugi dokumentarac na našem popisu je „The First Monday in May“. Ovo je jedan fantastičan dokumentarac koji prikazuje kako  su izgledale pripreme za MET Gala 2015 kojoj je Kina bila inspirirana za otvaranje najveće modne izložbe, a domaćin je bio Metropolitan Museum of Art koji se nalazi u New Yorku.

documentales de moda

Sljedeći dokumentarac će vam se jako svidjeti volite li Chanel i njihovog kreativnog direktora Karla Lagerfelda. Naime „Lagerfeld Confidential“, prikazuje Karlov život i njegovu ulogu u svijetu mode. Film je režirao Rodolphe Marconi.

documentales de moda

Ako ste ljubitelj Iris Apfel, modne ikone, američke dizajnerice interijera, onda je ovo definitivno film za vas. „Iris“ prikazuje privatni život dizajnerice, kao i njezinu karijeru. Dokumentarac je prvi put prikazan u listopadu 2014. na New York Film Festivalu.

documentales de moda

Sljedeći na našem popisu must-see dokumentaraca je „Dior and I“, koji na realističan način prikazuje stvaralaštvo i kreativni proces Rafa Simonsa. U filmu možete vidjeti kako je izgledao rad na prvoj kolekciji visoke mode, isto tako kako je izgledala modna kuća Dior u to vrijeme.

documentales de moda

Film „The Director: An Evaluation In Three Acts“ zanimljiva je priča o kreativnoj direktorici Guccija. Znate li o kome je riječ? Fridi Giannini! Poznatoj talijanskoj dizajnerici, koja je svoju karijeru posvetila modi. Film je prvi put prikazan u travnju 2013., a režirala ga je Christina Voros.

documentales de moda

Predzadnji na naše popisu je „Diana Vreeland: The Eye Has to Travel“, biografski film koji pokazuje jednu od najekscentričnijih ličnosti u svijetu mode. Urednicu američkog “Voguea”, Dianu Vreeland, koja je svojim karakterom, inspiracijom, stilom i sofisticiranošću postala legenda u modnom svijetu.

documentales de moda

Znate li pozadinsku priču ljudi koji za sitan novac izrađuju komade odjeće koje mi kupujemo, koja su njihova prava? Kakve su posljedice na okoliš? Pogledajte dokumentaraca „The True Cost“ i upoznajte se sa socijalnim i ekološkim problemima koje donosi moda.

Lorena Markoč