Dokumentarac o Greti Thunberg moćan je prikaz njezine borbe za bolju budućnost

by | 15 rujna, 2020

Greta Thunberg, najglasnija djevojčica svijeta, zasluženo je dobila svoj dokumentarac.

Njezina je borba počela 2018. godine, kada je na konferenciji Ujedinjenih naroda progovorila o klimatskim promjenama. Iako trenutačno stavljene u drugi plan, ponajviše zbog krize koja je svijet zahvatila zbog posljedica pandemije koronavirusa, klimatska je kriza itekako stvarna. Na nju će nas, između ostalog, podsjetiti i Gretin dokumentarac.

Švedski redatelj Nathan Grossman počeo je sa snimanjem još prije dvije godine, a dokumentarac je premijerno prikazan prošlog tjedna na Venecijanskom filmskom festivalu. Radnja dokumentarca započinje Gretinim štrajkom pred švedskim parlamentom, nastavlja se prikazom Grete kao stidljive djevojčice s Aspergerovim sindromom koja, zbog iskrene i strastvene brige za planetom, postane jedna od najpoznatijih borkinja protiv klimatskih promjena.

Film je već dobio osvrte, a kritičari nisu mogli ne komentirati cijelu pozadinu Gretine priče te njezinu posvećenost i strast kada je u pitanju borba za bolju i zeleniju budućnost. Grossman, pak, kaže kako Greta, kao i sve njezine mlade kolege, žele da svjetski lideri i ljudi općenito slušaju riječi znanstvenika, a ne političara. Isto tako, švedski redatelj očekuje oštre kritike i isfrustriranost gledatelja. Dokumentarac će se moći pogledati na streaming platformi Hulu.

Screenshot: YouTube