Dodjela nagrada “Marina Viculin” u galeriji Kranjčar

by | 3 listopada, 2019

Galerija Kranjčar će u subotu 5. listopada u podne ugostiti festival fotografije “Organ vida”, u okviru kojeg će se dodijeliti nagrada “Marina Viculin”. Fotografska udruga Organ Vida je nagradu “Marina Viculin” pokrenula 2017. godine u spomen na prerano preminulu povjesničarku umjetnosti, Marinu Viculin. Viculin je obnašala funkciju ravnateljice Klovićevih dvora, a osoba je koja je trajno zadužila hrvatsku fotografsku scenu svojim radom na afirmaciji medija i time promijenila pogled na fotografiju u općoj društvenoj percepciji. Nagrada se dodjeljuje jednom godišnje u okviru festivala fotografije “Organ vida”. Nagrada ima za cilj unapređenje razvoja umjetnika i poticaj u njihovom budućem djelovanju.

Nagrada “Marina Viculin” godišnje se dodjeljuje kao priznanje za rad umjetnika s izvanrednim postignućima u području hrvatske fotografije. Nagrada “Marina Viculin” prva je nagrada takvog tipa u Republici Hrvatskoj i dodjeljuje se temeljem natječaja koji je otvoren za pojedince ili kolektive, umjetnike/ce koji se izražavaju u mediju fotografije.

Odlična je to prilika ujedno posjetiti izložbu cijenjenog kineskog umjetnika Ren Hanga, “Zakorači ravno u moje srce”. Izložba donosi pregled njegovog radikalnog opusa kojim predstavlja portret vlastite generacije i komentira kinesko društvo. Intimne fotografije prijatelja, s dozom humora progovaraju o ljudskim odnosima, emocijama i prijateljstvima.