DO PREPLANULOG TENA možete doći uz ove super trikove

by | 16 lipnja, 2019

Iako većina uživa boraviti na suncu, prilikom sunčanja važno je pridržavati se nekoliko pravila. Čak i ako ne nastojite postići preplanuo ten, postoji nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o povremenom boravku na suncu. Osim što povećava razinu serotonina koji dokazano ublažava tjeskobu, sunce proizvodi i vitamin D, koji je dobar za kosti, zube i kožu. Ipak, pretjerano sunčanje može uzrokovati prerano starenje kože, ali i povećati rizik od raka kože. Zato je prilikom sunčanja važno pridržavati se ovih pravila:

1. Izbjegavajte solarij

Iako mnogi saloni ljepote tvrde da kožu treba pripremiti za boravak na suncu korištenjem solarija, to baš i nije tako.

“To je potpuno pogrešno. Solariji proizvode goleme količine UVA zraka, a ne UVB zrake koje proizvodi sunce i koje su manje štetne, a UVA zrake mogu povećati rizik od raka kože za 75 %”, kaže dr. Nick Lowe iz klinike The Cranley u Londonu.

2. Koristite kreme za sunčanje

Nemojte se oslanjati samo na SPF faktor, koji je jedan od elemenata koji određuju učinkovitost kreme za sunčanje, piše Cosmopolitan. Na bočici potražite i logo UVA koji će vam dati do znanja da vas ta krema štiti i od UVA zračenja.

Također, odaberite kremu koja ima faktor SPF 30.

“One filtriraju 97 % UVB zraka, dok SPF 50 filtrira njih 98 %. Krema s većim faktorom može dati lažni osjećaj sigurnosti i zato je možda nećete nanositi svaka dva sata kao što biste trebali. Ako imate jako tamnu kožu, dovoljan je SPF 15”, objasnio je dr. Lowe.

3. Pazite na vrijeme sunčanja

Osim izbjegavanja izlaganja suncu u satima kada je ono najjače, valja imati na umu da vaša koža u određenom trenutku dosegne točku “isključivanja”, odnosno dođe do trenutka kada fizički više ne može proizvesti više melanina, pigmenta za tamnjenje, pa je besmisleno cijeli dan ležati uz bazen.

“Svatko ima svoj vlastiti prekid melanina, obično nakon dva do tri sata sunčanja”, objasnio je dr. Lowe te dodao: “Nakon toga, samo podvrgavate kožu riziku od UV zračenja.”

4. Potražite hlad

Ako želite produljiti trajanje svoje preplanulosti, s vremena na vrijeme uzmite predah od sunca i potražite hlad. Osim toga, tako ćete smanjiti intenzitet UV zračenja, ali i rizik od opeklina.

5. Umjesto nanošenja krema, u organizam unesite vitamine

“Ništa što nanosite na vašu kožu ne može poboljšati proizvodnju melanina, zaštitnog tamnog pigmenta kože, ali uzimanje dnevnog dodatka od 25 grama beta-karotena može. To ne znači da trebate manje kreme za sunčanje, ali sasvim sigurno pojačava prirodnu obranu kože od UV zračenja”, tvrdi Dr. Marko Lens.

6. Obratite pozornost na hranu koju jedete

Poznato je da određene namirnice povećavaju likopen, biljni pigment iz skupine karotenoida. Također, određena istraživanja tvrde da antioksidans koji se nalazi u rajčicama i drugim crvenim i narančastim plodovima i povrću može povećati zaštitu od sunca za nevjerojatnih 33 %, kako piše “Cosmopolitan”.

S tim se slaže i dermatologica dr. Samantha Bunting, koja je istaknula da su po tom pitanju zeleni čaj, riba, ali i tamna čokolada dobar izbor. Naravno, u razumnim količinama.

Foto: Unsplash

IZVOR: INDEX.HR