Beauty SOS: Djelotvorna rješenja za pomoć osjetljivoj koži sklonoj reakcijama

by | 22 svibnja, 2020

Osjetljivu kožu jako je teško definirati, ali ako je imate, dobro ste upoznati s problematikom.

Većinom je ljudi definiraju kao kožu sklonu iritacijama, osjetljivu na kemikalije, sastojke, okoliš, pa i na određenu hranu, ali ono oko čega se svi slažu je da je to koža kojoj je narušena prirodna funkcija barijere kože. Naravno, lista se nastavlja ako na nju stavimo i očite uzročnike prištića i crvenila – stres, alergije, loše tkanine itd. Ako ste primijetili da vam se u posljednjih nekoliko mjeseci otkako je ovo izazovno razdoblje počelo koža počela mijenjati i biti osjetljivija nego inače, nije ni čudo jer postoje brojni razlozi za to.

Što je vaša barijera kože slabija, više agresivnih sastojaka i čimbenika iz okoliša može penetrirati u kožu i izazvati iritacije, a neki od najčešćih neprijatelja osjetljivoj koži su:

Stres – hormon stresa uzrokuje upalne procese u cijelom tijelu, pa se vrlo često oni mogu pokazati na koži. Nekima to može biti u obliku osipa, drugima u obliku prištića, no u svakom slučaju neki oblik crvenkastih reakcija vam je zajamčen.

Prejaki čistači – trenutačno koristimo više antibakterijskih sredstava nego ikad prije, a sve što sadrži veliku količinu alkohola u sebi može izazvati velike iritacije i potpuno dehidrirati kožu, pogotovo ako je ona osjetljiva.

Maske za lice – iako mislimo da nam pomažu, pripazite na to kakve maske koristite ako imate osjetljivu kožu jer vam mogu izazvati iritacije. Držeći masku na licu, stvarate vlažno i toplo područje na licu, što može dovesti do pojačanog lučenja sebuma i znojenja, a posljedično i do iritacija, upala i prištića.

Kako pomoći osjetljivoj koži
Jedna od najvećih zabluda kad je u pitanju briga o koži, a posebno o osjetljivoj, je to da njega treba dolaziti samo izvana. Ona unutarnja njega ključna je za dobre rezultate. Što se vanjske njege tiče, pronađite sastojke koji vam odgovaraju (npr. Aloe vera) i nemojte nizati previše proizvoda na licu. Fokusirajte se na građenje barijere vaše kože i smanjivanje upala kroz suplemente kolagena, antioksidanse, peptide i aminokiseline, koji će vam popraviti elastičnost i čvrstoću kože. Upravo te dvije stavke i jesu glavna komponenta zdrave kože i čvrste barijere.

Napravite si moćni koktelčić od suplemenata u obliku aminokiselina (vitamin C i E) koji će vam pomoći reducirati razinu stresa u organizmu. Također, konzumacija kurkume djeluje protuupalno, zbog čega je odlična ne samo za kožu nego i za cjelokupni organizam, a protiv problema suhe kože možete se boriti konzumirajući suplemente koji sadržavaju hijaluronsku kiselinu.

Foto: Pexels