Dizajneri interijera savjetuju za čime se morate voditi kod uređenja doma

by | 11 ožujka, 2020

Dom je oličenje našeg duha te je jako važno da u njemu vlada sklad koji će se preslikati na ostale aspekte našeg života. Iako vam način na koji ste uredili svoj životni prostor ne može riješiti sve probleme, dobar je početak da pronađete mir i spokoj koji će vas inspirirati i okrijepiti. Evo što poručuju vodeći dizajneri enterijera.

Dobro je osvjetljenje od važnosti

Ne može se dovoljno naglasiti dragocjenost prirodne svjetlosti. Adekvatan izvor svjetla obasjava prostor i pruža osjećaj spokoja kakav se teško može postići u zamračenom okruženju. Dobro podešeno difuzno osvjetljenje početak  je stvaranja prostora u kojemu vlada relaksacija. U pogledu umjetnog osvjetljenja, prigušivači mogu pružiti učinak istančanosti svjetla kad padne mrak.

Otvorite prostor pogledom na prirodu koja vas okružuje

Priroda ima opuštajuće djelovanje na naše raspoloženje i upravo je ono što upotpunjuje osjećaje topline unutar jednog doma. Ako imate dvorište ili pogled na drveće i cvjetnu aleju, izbjegavajte nagomilavanje stvari koje okružuju prozore. Umjesto toga, oslobodite taj prostor kako biste uvijek imali priliku uživati u pogledu (Elle Decor).

Odaberite paletu umirujućih boja

Boje diktiraju raspoloženje unutar prostorije. Nevjerojatno je s koliko malo truda možemo postići tako snažno djelovanje. Jarke nas boje napajaju, dok nas prigušene umiruju. Njima se koristimo kako bismo označili funkciju nekog prostora i podijelili željenu priču.

Funkcionalni prostor istovjetan je prostoru u kojemu vlada mir

Jedno od načela dobrog dizajna jest obrazovanje prostora koji je funkcionalan svom domaćinu, čime se ujedno pospješuje i harmoničnost. Cilj je da naš životni prostor bude uređen tako da nam pruža potporu kroz život. Nikako nam ne smije biti prepreka. Ako smatrate da je neki predmet ili komad namještaja suvišan, nezgrapan, da se ne uklapa u neki ambijent, pronađite mu odgovarajuće mjesto kako ne bi gušio prostor gdje se trenutačno nalazi. Pronađite one dijelove sobe koji vas frustriraju svaki put kada ste razdražljivi i pokvare ono što je potrebno.

Organizacija je na prvome mjestu

Jednom kada ste se riješili hrpe stvari, vrijeme je da ih dobro organizirate. Kad se svakoj stvari zna mjesto, manje imate povoda za brigu. Sasvim je u redu da vaš životni prostor nije preuređen u svakom trenutku. Postoji razlika između kaotičnog rasporeda u kojemu je sve teže snaći se i spontanog razmještanja stvari koje pridonosi osjećaju udobnosti.

Nadražite osjetila

Pobrinite se za svoje osjetilo mirisa, dodira i sluha kako biste upotpunili svoj životni prostor. Nije važno samo ono što možemo golim okom vidjeti, već i osjetiti ostalim osjetilima. Dodajte teksturu prostoriji. Što su vaša osjetila više uključena u planiranje i organizaciju životnog prostora, time će vaš dom više odisati mirom.

Raznolikost i namjena prostora

Svaka prostorija trebala bi imati namjenu, bilo da je riječ o radnom prostoru, sobi gdje se opuštate, zoni za meditaciju ili prostoriji gdje ste marljivi i bavite se svojim hobijem. Baš kao što nastojite ostvariti ravnotežu između posla i života izvan radnog mjesta u emotivnom i mentalnom smislu, isto biste trebali napraviti i kada je u pitanju fizički prostor u kojem stanujete. Daleko je lakše rasteretiti se stresa i radnih obaveza ako ste u stanju zatvoriti vrata kućnog ureda i prijeći u kuhinju koja odiše obiteljskom atmosferom.

Nemojte juriti za savršenstvom

Ako se previše usredotočite na uređivanje svog doma, gubi se taj poseban osjećaj topline i pripadnosti. Primijenite japansku filozofiju “Wabi-sabi”, što označava “savršenu nesavršenost” radi postizanja ravnoteže između doma koji je previše uređen i doma koji je zapušten. Organski postignuto nesavršenstvo u besprijekornom okruženju daje jedinstven dojam sklada i opuštenosti.

Naglasite prostranost

Prenatrpan prostor ne može vas umiriti, dok skučenost budi strah od zatvorenog prostora. Rješenje su široka prozorska okna i prostranost, što u arhitektonskom smislu, što u pogledu rasporeda namještaja.

Uređujte svoj dom kao što redatelj režira film

Iako je sasvim u redu da tragate za nadahnućem uz pomoć ideja s Instagrama, nemojte gledati na izgled svog životnog prostora kao na jedan nepomičan kadar zaleđen u vremenu. Vaš dom diše s vama, pa samim tim, on je više od mrtve prirode. Uređenje svog doma trebali biste doživjeti kao film, neprestano u pokretu. Filmovi su namijenjeni da probude određene osjećaje. Svaka boja, zvuk i kadar asociraju vas na neki osjećaj, čime se više unosite u priču tog filma kako biste saznali gdje će vas sljedeća priča odvesti. Na isti način, pronađite inspiraciju pri uređenju svog “doma, slatkog doma”.

Foto: Kira Schwarz / Pexels

IZVOR: INDEX.HR