“DIOR” OBILJEŽAVA 70 godina postojanja predivnom izložbom u Parizu

by | 5 srpnja, 2017

Francuska modna kuća Christian Dior ovog ponedjeljka proslavila je 70. rođendan ispred muzeja Les Invalides u Parizu.

Modna izložba i revija pod nazivom “Christian Dior: Couturier du Rêve” najveći je presjek radova poznate modne kuće, a inspirirana je putovanjima osnivača te modne kuće po svijetu. Christian Dior putovao je po svijetu od 1947. godine. Ovoga puta, pet kontinenata došlo je u Pariz“, izjavio je za Reuters Sidney Toledano, CEO i predsjednik Diora. Na reviji je prikazana i nova Diorova kolekcija za jesen/zimu 2017. dizajnerice Marije Grazije Chiuri.

Christian Dior jedan je od vodećih modnih brendova, a nosile su ga zvijezde poput Grace KellyElizabeth Taylor pa sve do Natalie Portman i Rihanne.

Od petog do sedmog srpnja proslava se nastavlja u pariškom muzeju  Les Arts Decoratifs na 3.000 kvadratnih metara, a bit će izloženo više od 300 haljina osnivača kuće i šest dizajnera koji su ga naslijedili. To će biti jedna od najvećih izložbi koje su se održale u ovom prostoru.

Izložba je podijeljena u 23 različite teme s posebnim sobama koje su posvećene radovima dizajnera koji su naslijedili Diora (Marc Bohan, Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons i Maria Grazia Chiuri).

Haljine su okružene raznim umjetninama odabranima od strane Oliviera Gabeta, upravitelja muzeja, kako bi se kontekstualizirali modni komadi. Tako se u prvoj sobi nasuprot ranih Diorovih haljina nalazi slika Salvadora Dalíja, a dijela Rubyja Sterlinga udružena su s kreacijama Rafa Simonsa (Sterlingova i Simonsova suradnja prikazana je i u filmu “Dior and I”).

Ova izložba oživjet će razne Diorove identitete koji zajedno čine njegovu, riječima teško opisivu, esenciju satkanu od jedinstvene ženstvenosti, raskošnosti i inteligencije.

Mateja Jakovljević