DESET ZANIMLJIVOSTI o francuskom jeziku koje vjerojatno niste znali

by | 21 veljače, 2017
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Učenje francuskog jezika nije samo učenje riječi, glagola i imenica. Svi znaju da je francuski jezik ljubavi i umjetnosti. No koliko zapravo znamo o ovom svjetskom jeziku?

Francuski je jedini jezik uz engleski koji se podučava u svim zemljama svijeta, 100 milijuna učenika i 2 milijuna profesora.

Znaš li što je frankofonija? Frankofonija je skup svih zemalja u kojima se priča francuski, i trenutačno je sačinjava čak 56 zemalja članica, dok Commonwealth sačinjava 53. Ali ipak je engleski službeni jezik 45 zemalja, dok je Francuski službeni u njih 32.

Najveći grad u kojem se priča francuski nakon Pariza nije ni Bruxelles ni Montreal, nego Kinshasa, glavni grad Konga.

Francuska je bila jedan od najvećih kolonizatora uz Veliku Britaniju, Portugal i Španjolsku. Većina bivših kolonija je odlučila ostaviti francuski kao službeni jezik nakon dobivanja neovisnosti 1945. Kao posljedica toga, broj govornika francuskog se utrostručio.

Francuski je službeni jezik brojnih institucija kao što su Ujedinjeni narodi, Europska unija i deseci drugih organizacija poput Amnesty Internationala, Doktora bez granica, Crvenog križa itd.

Francuska filmska industrija je druga u svijetu po broju proizvedenih filmova, čak 500 godišnje!

U vrijeme Francuske revolucije (1789 – 1794) dvije trećine Francuza nije uopće pričalo francuski.

Za francuski se kaže da je „najgermanskiji“ romanski jezik, a za engleski da je „najromanskiji“ germanski jezik. Otkad postoje ove dvije zemlje su u bliskom kontaktu. Dijelile su iste vladare i često ulazile u ratove, od koji je najpoznatiji Stogodišnji rat. Neminovno se koja riječ ušuljala u jezik dok su se Francuzi i Englezi vrijeđali i voljeli.

Alfa i omega francuskog jezika jest Francuska akademija, kao što je za hrvatski jezik glavni autoritet Hrvatska akademija za znanost i umjetnost. No znamo li da je Francuska akademija osnovana 1635. kao prva institucija koja se bavi standardizacijom jezika?

Broj govornika francuskog jezika će samo rasti. Predviđa se kako će do 2050. godine francuski biti materinji jezik 750 milijuna osoba.