Depilacija: Devet tehnika za uklanjanje dlačica

by | 8 listopada, 2013

Donosimo vam devet načina za uklanjanje dlačica. Vi izaberite onaj koji vam najviše odgovara…

Topli vosak
Kako se koristi?
Topli vosak nanosi se na područje s kojeg se uklanjaju dlačice, a preko njega se stavlja traka od pamučnog materijala. Kada se traka strgne s kože, s njom „odlaze“ i nepoželjne dlake. Rezultat ovakvog načina uklanjanja dlačica traje četiri do šest tjedana. Je li bolno? Da, ovaj postupak zna biti jako bolan.

Laser
Kako se koristi?
Laserska zraka usmjerava se izravno na folikul dlačice, spaljuje ga i na taj način sprječava novo izrastanje dlačice. Rezultat laserskog uklanjanja dlaka može biti trajan. Je li bolno? Moguće je da osjetite blago peckanje, ali bol nije nepodnošljiva.

Kreme za depilaciju
Kako se koristi?
Sve vrste krema za depilaciju sadrže kemikalije koje rastvaraju keratin. Krema djeluje samo na dlaku iznad površine kože, a rezultat ovakvog načina uklanjanja dlačica traje tjedan do dva. Je li bolno? Nije, ali kremu prvo isprobajte na maloj površini kože, zbog alergijske reakcije.

Elektroliza
Kako se izvodi?
U folikul svake dlake uvodi se tanka iglica koja odašilje električni impuls. Na taj način, uništava se dio dlake „odgovoran“ za njezin rast, a sama dlačica ukloni se pomoću pincete. Ovaj postupak preporučuje se za otklanjanje dlačica s manjih površina kože, na primjer, s lica, ispod pazuha i bikini zone. Je li bolno? Ako se bojite igala i bockanja, ovaj postupak nije za vas.

Čupkanje
Kako se izvodi?
Svaka dlaka čupa se pincetom u smjeru njezinog rasta. Postupak je odličan za male površine, na primjer za oblikovanje obrva i uklanjanje dlačica iznad gornje usne i brade. Je li bolno? Ne može se reći da nije, osobito kada se čupkaju dlačice iznad usana.

Indijska tehnika
Kako se izvodi?
Ovo je najpopularnija metoda kod holivudskih zvijezda, a potječe iz drevne Indije. Dugačka uvrnuta nit, koja na svom kraju ima petlju u obliku lasa uvodi se pod kožu pa se zatim hvata u korijenu i odstranjuje. Pobornici ove metode tvrde da se na ovaj način mogu ukloniti i najsitnije dlačice, koža ostaje super glatka, a rezultat traje oko tri tjedna. Je li bolno? Osjeća se blago peckanje, ali ne može se reći da je bolno.

Epilacija
Kako se izvodi?
Metodom epilacije uklanjaju se dlaka i folikul. Kućni epilatori izgledaju kao brijači, a rade na principu brzog elektročupanja dlačica. Rezultati traju od tjedan do dva. Je li bolno? Budući da se istovremeno iščupa po nekoliko dlaka, za ovaj postupak može se reći da je bolan.

Topljeni šećer
Kako se izvodi?
Šećer se grije dok se ne rastopi, miješa se sa sokom od limuna i malo vode, pa se ova smjesa, dok je mlaka, nanosi na kožu. Preko nje stavljaju se trake od pamučne tkanine, čvrsto se pritisnu, a zatim se brzim pokretom strgnu. Rezultat je vidljiv oko šest tjedana. Je li bolno? Je! Bol je oštra ali kratkotrajna.

Brijanje
Kako se izvodi?
Ovaj postupak poznat je svim pripadnicama ljepšeg spola. Njime se dlake uklanjaju s površine kože, ali korijen i folikul ostaju netaknuti. Da biste sebi olakšali depilaciju brijačem, upotrebljavajte gel ili pjenu za brijanje, a nakon brijanja obavezno namažite kožu kremom. Je li bolno? Nije, ali pazite da se ne porežete.

Izvor: ljepota.ba