Crne točkice koje izgledaju poput mitesera zapravo mogu biti poremećaj

by | 16 listopada, 2020

Miteseri su naši tvrdoglavi suputnici kroz život – koliko kod da idemo na čišćenja lica, čistimo pore, oni ponovno dolaze, a omiljeno im je mjesto za skupljanje – nos.

Vjerujemo da ste već isprobali preko nekoliko metoda za uklanjanje mitesera i neke od njih sigurno nisu urodile plodom, no postoji objašnjenje za to. Moguće je da se borite s potpuno drugačijim problemom, a ne miteserima. Te male crne točkice su manje od mitesera i puno teže za riješiti ih se jer je riječ o poremećaju trichostasis spinulosa u kojem folikule ostaju začepljene sitnim dlačicama. Tako da su razlog zbog kojih vidite crne točkice koje izgledaju kao miteseri, možda dlačice koje izlaze iz pora. Iako se može dogoditi gdje god da imate pore, najčešće se pojavljuju na obrazima i nosu, baš gdje su i miteseri najčešći.

Kako ih se možete riješiti?
Tretmani koje koristite za izvlačenje mitesera neće napraviti gotovo ništa, čak ni s najboljim pilinzima. Ono što će najbolje funkcionirati je – iščupati dlačice, ali ostavite to profesionalcima kako ne bi napravili još veću štetu. Navodno mogu pomoći i retinoidi koji će omekšati dlačice i pomoći u borbi protiv njih, a redovita njega i pilinzi bit će vam prevencija u nastanku novih.

Foto: Unsplash