Cica kreme vidimo posvuda, no o čemu je zapravo riječ i koja je njihova tajna?

by | 7 travnja, 2021

Tržište je prepuno kremica koje sadrže cicu i svi znamo da je odlična, no za što je zapravo namijenjena?

Centella asiatica ili “tigrova trava”, poznata i kao samo centela ili pak gotu kola, zelena je biljka koja raste uglavnom u tropskim krajevima. U ajurvedskoj i staroj kineskoj medicini ubraja se među najvažnije ljekovite biljke. Legenda kaže da su se u njoj valjali ranjeni tigrovi kako bi zaliječili rane, pa od tuda i specifičan naziv.

Budući da svi povremeno imamo osjetljivu kožu, cica kreme uistinu odgovaraju svakome. Zahvaljujući protuupalnim svojstvima ključnih sastojaka, cica proizvodi su posebno korisni za uporabu nakon određenih tretmana kože, primjerice nakon kemijskog pilinga, IPL tretmana ili između primjene retinola kad se vaša koža može osjećati malo oštećeno. Cica kreme su idealne za sve koji pate od osjetljivosti kože ili obnavljanja kože. Ublažavaju ga i ujednačuju ten, a u isto vrijeme potiču proizvodnju kolagena i jačaju barijeru osjetljive kože. Hidratiziraju, ali i umiruju. Neka istraživanja pokazala su kako ovaj sastojak pomaže i u zacjeljivanju kože, kod psorijaze i zacjeljivanja ožiljaka, pa su i kreme koje ćete najčešće pronaći s tom namjenom.

Ono što možemo svakako potvrditi je to da su cica kreme jedne od onih koje i sami obožavamo u slučaju bilo kakve potencijalne opekline, alergijskog dermatitisa ili izrazite suhoće kože. Naša je preporuka Avène Cicalfate kremica, koju možete učiniti svojim suputnikom kamo god išli.

Foto: Unsplash