Chanel novom kolekcijom proizvoda napravio veliki korak prema naprijed

Tehnologija i očuvanje okoliša

by | 8 siječnja, 2022

Nakon godina rada i proizvodnje u tajnosti, modna kuća Chanel napokon je otkrila što je toliko dugo krila u svojim laboratorijima.

Riječ je o kolekciji No. 1 De Chanel, koja se sastoji od skincarea, make-upa i parfema koji se baziraju na znanosti, boji, mirisu i fokusirani su na održivi razvoj. Ikonična No.5 franšiza jedna je od najprodavanijih u svijetu, no može li ova zaživjeti jednako jako?

S obzirom na široki opus proizvoda u ovoj kolekciji, vjerujemo da će baš svatko pronaći nešto za sebe, od toniranih losiona i seruma, preko inovativnih čistača šminke, pa sve do multifunkcionalnih proizvoda koje možete koristiti za hidriranje i osvježenje kože.

No ono što nas je sigurno osvojilo je to da luksuzni brendovi nisu inače poznati po održivom razvoju, na što se Chanel u skladu s vremenom u kojem živimo napokon odlučio. Čak 80 posto ambalaža izrađeno je od stakla, dok je korištenje plastike limitirano, a posebno onih jednokratnih materijala kao što je celofan. Većina proizvoda sadrži reciklirane biomaterijale u svojim ambalažama i iako se možda ne čini kao velik korak, svakako je onaj u dobrom smjeru, kao što je i nova tehnologija koju koriste.

Chanelovi znanstvenici otišli su korak dalje i istražili su proces “senescence” (proces starenja), koji je inspiracija za svaki proizvod iz asortimana. Znanstvenici koji su radili na proizvodima objasnili su kako se većina stanica u tijelu može podijeliti ograničen broj puta (oko 50 puta), no stare stanice prestaju se dijeliti, ali se ne eliminiraju iz sustava, pa ostaju u tijelu, zbog čega ih neki znanstvenici nazivaju “zombi stanicama”, koje nikako da se probude. Koristeći vrlo specifične modele u svom laboratoriju kako bi imitirali prve korake procesa “senescence” i pokrenuli određene procese u koži, otkrili su da, primjerice iz prirode, crvena kamelija može usporiti početak starenja, čak i u stresnom okruženu te povećati vitalnost kože za 67 posto. Također, s obzirom na to da su u ovoj liniji kombinirali prirodu i znanost, nešto što i sami najviše preferiramo, vjerujemo da naša očekivanja mogu biti na razini.

Foto: PR