Često pranje kose oštećuje kosu

by | 21 listopada, 2013

Kao što kosu spremamo za ljeto, morsku vodu, jako sunce, tako joj moramo pomoći da prebrodi zimu. Uz hladne dane počinjemo nositi kape i šešire, više vremena provodimo u prostorijama koje se griju, nosimo šalove. Sve to može oštetiti kosu, pa vam dajemo savjete kako da je sačuvate.

HIDRATACIJA

Preko vikenda, kada više vremena možemo izdvojiti za njegu, možete staviti hidratizirajuću masku na kosu. Morate ju držati barem 15 minuta, a za bolji učinak možete kosu pod maskom obložiti prozirnom folijom koja dodatno zadržava vlažnost i na taj način kosa bolje upija masku.

Također, bilo bi poželjno uzimati dvofazne preparate, zato što oni štite kosu od termalnog isušivanja. Možete koristiti i ulja koja kosi daju gipkost, mekoću i koja joj pojačavaju sjaj. Nikako ne koristite silikonske kapi ili kristale, zato što se oni lijepe za kosu,kosa ne diše i isušuje se, te dolazi pucanja.

PRANJE

Kosu bi trebalo prati rjeđe nego ljeti, jer kosa, ako je perete često, gubi na svojoj prirodnoj vlažnosti. Postoji prirodan recept za poboljšanje refleksije kose. Stavite 2 žličice zelenog čaja u jednu šalicu prokuhane vode. Dodajte dvije žličice cvijeta od kamilice. Ostavite da se ohladi. Na kraju isperite kosu u ovoj vodi. Ako je kosa tretirana kemijski (obojena, minival, peglana, šatirana), potrebno je dva mjeseca raditi dubinske tretmane obnavljanja. Tretmani dobro reguliraju problem masne kose zimi. Uz šampone koji su blagi reguliraju i sebum tjemena.

PERUT

Da biste spriječili perut koja je česta pojava kod nekih osoba u ovom periodu, potrebno je znati da korijen slabije reducira mast, prilikom čega dolazi do isušivanja korijena i zatim dolazi do ljuštenja, koje se naziva perut.

Preporučljivo je uzimati hranu koja sadrži više vitamina A i B i da jagodičnim dijelovima prstiju masirate korijen glave radi poboljšanja cirkulacije. Bitno je dosta kretanja (šetnje), također zbog cirkulacije. Manje uzimajte alkohola i proizvoda od pšenice i šećera.

SAVJET

Kako biste kosi osigurali hranljive sastojke, uzimajte vitamine i minerale, a posebno željezo, vitamin B12, cink i folnu kiselinu kojih ima u orasima, lješnjacima, kvascu i soji, a željezo u mahunarkama.

Izvor: Blic