Smeta vam celulit? Ove vježbe vam mogu pomoći kontrolirati ga

by | 24 srpnja, 2020

Osim ciljanih vježbi, stručnjaci savjetuju konzumiranje hrane niskoga glikemijskog indeksa. Celulit nastaje zbog slabosti vezivnog tkiva, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa i pušenja…

Svakoj drugoj ženi celulit je neprijatelj br. 1, no utješno je to da ga možemo pobijediti, ali za to je potrebno puno strepljenja i volje. Za početak stručnjaci savjetuju da konzumirate hranu niskoga glikemijskog indeksa i, naravno, uz redovito izvođenje ciljanih vježbi.

Celulit je potkožna naslaga masnog tkiva s karakterističnim udubinama, tj. stanje kod kojeg dolazi do nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom. Celulit nastaje zbog slabosti vezivnog tkiva, poremećaja cirkulacije, hormonalnih poremećaja, promjena u metabolizmu, fizičke neaktivnosti, nepravilne prehrane, stresa i pušenja.

Hrana bogata šećerom stvara nagli inzulinski skok koji potiče stvaranje masnog tkiva, a s nastankom celulita povezuje se i loša probava. Pušenje smanjuje opskrbu tkiva kisikom te usporava cirkulaciju i metabolizam. Smanjen unos vode pogoduje nakupljanju štetnih tvari u organizmu, time usporava metabolizam i smanjuje potrošnju masti kao izvora energije.

Održavajte liniju jer masno tkivo utječe na celulit

Što manje masnoća imate, manje će se ispod kože formirati celulit. On se najčešće pojavljuje u predjelu bedara, stražnjice, koljena, trbuha. On je prirodna i normalna pojava nakupljenog masnog tkiva, no zbog hormonskog disbalansa, slabljenja vezivnog tkiva, viška kilograma, nedovoljnog unosa vode i neredovite tjelovježbe postaje vidljiv. Želite li ga pobijediti, važno je da jedete redovito, ne preskačete obroke i ne gladujete.

Mršave ili ne? Važan je i genetski faktor

Ni mršavice nisu imune na celulit. Na njegovo nastajanje utječe i genetski faktor, kao što su spol, rasa i distribucija potkožnog masnog tkiva. Postoje pretile žene s malo celulita i mršave s većom količinom.

Vježbajte tri do pet puta tjedno

Preporučuje se kombinacija kardio treninga i treninga snage. Vožnja biciklom, penjanje uz stube, ples, plivanje i rolanje te vježbe snage trebale bi se provoditi minimalno tri puta tjedno, a poželjno bi bilo i pet puta uz nadzor terapeuta te uz opterećenje gdje vrijednosti pulsa dosegnu 70-80 posto od maksimalnih.

Vježbe na tlu u kojima se noge podižu prema stropu prema savjetima Victorijinih anđelica djeluju na celulit, ali i podižu stražnjicu. 

Pilates vježbe nisu toliko aerobno zahtjevne, ali su vrlo učinkovite u smanjivanju “narančine kore”. 

IZVOR: 24SATA.HR