Čaša vode za zdravlje

by | 20 siječnja, 2015

Voda je prirodno dostupna tekućina koja je najvažniji faktor ljudskog preživljavanja. Dvije trećine naše ukupne težine odnosi se na vodu.

voda1

Istraživanja su pokazala da je 80 posto svjetske populacije dehidrirano. Glavni razlog za ovo je konzumiranje pića s kofeinom kao što su čaj ili kava, a koji uzrokuju gubitak tekućine.

Dobrobit konzumiranja vode važan je faktor u pravilnom funkcioniranju tjelesnih sustava. Voda ima nekoliko zdravstvenih koristi. Osobe koje imaju visok krvni tlak ili boluju od raka trebaju piti što više vode jer ona pomaže stabilizirati pritisak i potiče proces ozdravljenja stanica zahvaćenih karcinomom.

Uzimanje dovoljnih količina tekućine vrlo je važno i za dijabetičare, jer visoka razina šećera u krvi zapravo dehidrira krvne stanice i uzrokuje još veći rast šećera u krvi. Zbog toga, kada bolesnik stigne u bolnicu u stanju ketoacidoze, prvo mu se daje infuzija kako bi se smanjila dehidracija.

Vodu treba unositi često u manjim količinama. Preporučuje se konzumiranje litre i pol do dvije dnevno, a ako niste redovno pili vodu, trebali biste udvostručiti ovu količinu jer su vaše stanice već dehidrirale. Nemojte piti previše vode ujutro prije početka fizičkih aktivnosti.

Voda je neophodna za pravilan rad probavnog sustava i apsorpciju hranjivih tvari kao što su vitamini, minerali, itd. koje naše tijelo dobiva iz hrane koju jedemo. Također, detoksikacija bubrega i jetre i izbacivanje toksina i otpada iz tijela je jedna od najvažnijih dobrobiti ispijanja vode. Nemojte čekati da dehidrirate da biste počeli piti vodu. Potreban je redovan unos, jer dehidracija može rezultati ozbiljnim zdravstvenim posljedicama.

Različite koristi konzumiranja vode uključuju održavanje razine energije, mentalne i fizičke pripravnosti, uklanjanje toksina i otpada iz organizma i očuvanje zdrave kože. Ispijanje vode također pomaže u mršavljenju. S obzirom na to da voda prirodno smanjuje apetit, pomaže u sprječavanju prejedanja i održava odgovarajuću težinu, liječnici često kažu da, kad ste gladni, vaše tijelo zapravo traži vodu, a ne hranu.

Morate znati da voda ima ekskluzivne kvalitete i druga pića je ne mogu zamijeniti. Zbog toga se pobrinite da pijete dovoljne količine vode svakog dana kako biste živjeli zdravo i sretno.

Izvor: Life Content