Budućnost mode je veganska. Donosimo modne kuće i brendove koje je nagradila PETA

by | 26 studenoga, 2020

Ljudska potražnja za etičkom i održivom modom nikad nije bila veća. Kupci napokon pitaju na koji se način odjeća radi, gdje i koji je stvarni trošak proizvodnje.

Već nekoliko godina zaredom industrija krzna se drastično smanjuje, što možemo između ostalog zahvaliti i brojnim PETA akcijama koje se provode godinama. I dok čekamo da se u Europskoj uniji potpuno zabrani prodaja životinjskog krzna, cruelty-free je postao novi trend kada je moda u pitanju. Svake godine, PETA provodi „Modne nagrade“ u kojima nagrađuje poznate modne ikone i modne kuće koje su doprinijele zaštiti životinja. Neke od nagrađenih modnih kuća i brendova su i Valentino, Marks & Spencer, Next i New Look koji su zabranili krzno alpaka u svojim kolekcijama. Veliki napredak u luksuznim modnim kućama koje su zabranile kožu egzotičnih životinja su i Mulberry, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Paul Smith.

Kad je riječ o poznatim osobama koje svakako imaju velik utjecaj, kraljica Elizabeta II. odlučila je potpuno izbaciti pravo krzno iz svoje garderobe, što se smatra jednim od modnih momenata godine. “Najveći trend u modi je suosjećanje. Dizajneri i kupci susreću se s etički proizvedenim materijalima zbog kojih životinje ne moraju umrijeti, pa je vrlo očito da je budućnost mode – veganska”, izjavila je direktorica PETA-inih projekata, Yvone Taylor.

Foto: Unsplash