Budite se usred noći ili rano ujutro? Evo zašto se to događa!

by | 27 kolovoza, 2020

Dobar i neisprekidan san vrlo je bitan za ljudsko zdravlje i za normalno funkcioniranje tijekom dana. Kad je riječ o odraslim osobama, san bi trebao trajati između sedam i devet sati.

No kad govorimo o neisprekidanim snovima, moramo napomenuti da je posve normalno buditi se između četiri i šest puta tijekom noći. No nakon takve vrste buđenja čovjek bi trebao zaspati unutar jedne do dvije minute, a mnogi ljudi takva buđenja niti ne osjete. Buđenje usred noći kojeg ste svjesni i nakon kojeg ne možete ponovno zaspati upućuje na to da nešto nije u redu. Ovisno o vremenu buđenja, donosimo vam razloge zbog kojih se to buđenje događa.

Buđenje između 21 i 23 sata

S obzirom na to da je ovo vrijeme uobičajeno vrijeme odlaska na spavanje, buđenje između 21 i 23 sata znači da ste se probudili ubrzo nakon što ste zaspali. To znači da ste pod velikim stresom, da ste zabrinuti, anksiozni te da vas nešto muči. Isto tako, to je jasan znak da se mučite zaspati, a osim stresa, uzročnici mogu biti i vanjski – poput TV-a, svjetla i buke.

Buđenje između 23:00 i 01:00 u noći

Prema riječima kineskih stručnjaka, buđenje između 23 sata i jedan sat u noći znači da ste prekasno pojeli nešto što vaš organizam nije mogao podnijeti. Isto tako, buđenje u ovo vrijeme često je povezano s razočarenjem, gnjevom i ojađenošću. Pazite što unosite u svoj organizam te naučite praštati sebi i drugima.

Buđenje između 01:00 i 03:00

Najčešće je povezano s jetrom i ispijanjem alkoholnih ili drugih napitaka koja se teško prerađuju. Kako biste to izbjegli, pazite što jedete i pijete prije spavanja.

Buđenje između 03:00 i 05:00

Buđenje između 03:00 i 05:00 povezano je s plućima. Prema riječima stručnjaka, u to se vrijeme naša pluća pune energijom i pripremaju za dan. Ako se probudite između 03:00 i 05:00 kašljući, znak je to da vam treba čišći zrak te aktivniji i zdraviji život.

Buđenje između 05:00 i 07:00

Rano jutro vrijeme je čišćenja debelog crijeva od svih toksina koje tijekom dana unesemo u tijelo. Ako se često budite u ovo vrijeme, moguće je da imate problema s probavom te da vam organizam traži više vode. Isto tako, ako se neprestano budite rano ujutro, na emocionalnom polju to znači da u sebi nosite nagomilane emocije ili krivnju koju trebate otpustiti.

Navedene probleme s buđenjem možete riješiti zdravijim životom te brigom za fizičko i mentalno zdravlje. No budite svjesni činjenice da se ponekad možete probuditi od previsoke temperature zraka, zbog potrebe za mokrenjem ili prekomjerne količine alkohola.

Foto: Andrea Picaquadio/Pexels