Beauty skandali

by | 11 veljače, 2011

Kao što je netko jednom rekao: “U laži su kratke noge, ali skandali imaju krila”, ove kreacije iz svijeta mode i ljepote to i potvrđuju.

Beuty skandali

1915: Godina u kojoj se prvi put jedna američka glumica, Audrey Manson, pojavila obnažena u nepornografskom filmu.

10: Toliko mjeseci je Vanessa Williams uživala u tituli miss Amerike za 1984. godinu, prije nego što je se odrekla zbog svojih obnaženih fotografija, koje su se dvije godine ranije pojavile u magazinu Penthouse.

50$: Iznos koji je navodno platila jedna Iranka ove godine zbog pokazivanja nalakiranih noktiju u javnosti.

1855. te godine, carica Eugenia de Montijo pojavila se na balu u Windsoru u krinolini, što je izazvalo veliki šok kod mnogih gostiju. Međutim, manje konzervativna kraljica Victoria bila je oduševljena.

15 Toliko je muškaraca čuvena pariška kurtizana Cora Pearl pozvala na večeru. Navodno, za glavno posluženje, Cora je “servirala” sebe, bez odjeće i posutu peršunom, na srebrnom poslužavniku.

19 U ovom vijeku, žičana konstrukcija koja je naglašavala žensku zadnjicu (svojevrsna polukrinolina) nazivana je “popravljač odjeće”, jer se taj izraz smatrao manje provokativnim. U prethodnom vijeku ovaj dio se zvao mnogo jednostavnije – “lažna stražnjica”.

1934 Nakon gotovo dva desetljeća od ovog događaja, Američko kinematografsko udruženje proglasilo je petogodišnju zabranu prikazivanja golih tijela u američkom filmu. Ova mjera bila je na snazi do 60. godina prošlog stoljeća.

75 Broj rendgenskih aparata, koji su se do 1925. godine u Americi koristili za uklanjanje dlačica s tijela (iako štetnost postupka nije bila poznata).

30
Tokom tridesetih godina prošlog vijeka, američka glumica Jean Harlow tvrdila je da je njena platinastoplava kosa prirodna, uprkos tome što ju je toliko često farbala da je na kraju potpuno otpala.

1946
Godina u kojoj je francuski modni dizajner Jacques Heim promovirao svoj dvodijelni kupaći kostim reklamom koju je vukao avion, a na kojoj je bio slogan: “Atom – najmanji kupaći kostim na svijetu.”

3 Nakon tri sedmice, francuski inženjer Louis Rare uzvratio je promocijom svog dvodijelnog kupaćeg kostima, također reklamom s neba: “Bikini – manji i od najmanjeg kupaćeg kostima na svijetu.”

1999. Te godine zabilježen je nevjerojatan porast prodaje ruža Club Monaco Glaze, nakon što ga je Monica Lewinsky upotrijebila u intervjuu sa Barbarom Walters, povodom njene seksualne veze s Billom Clintonom.

2004. Te godine, časopis New Yorker otkrio je da pripadnici vojske i članovi njihovih najužih obitelji imaju pravo na “facelifting, korektivnu operaciju nosa, operativno uvećanje dojki, liposukciju… o trošku poreznika.”

2007. Godina u kojoj je službena institucija za kontrolu standarda u advertisingu naložila britanskim kozmetičkim kompanijama da u sve buduće reklame za maskare stave napomenu da manekenke nose lažne trepavice.

6 Broj žena u američkoj državi New Jersey koje su ove godine saznale da injekcije u postupku za povećanje stražnjice, kojem su se podvrgle, ne sadrže medicinski silikon, već vrstu materije koja se koristi za hidroizolaciju u tuš-kabinama.