Razmišljate o mački kao kućnom ljubimcu? Evo zašto su one uistinu sjajne

by | 2 lipnja, 2020

Mačke su mnogima omiljeni kućni ljubimci, a njihovi vlasnici znaju da, unatoč pogrešnom vjerovanju kako su hladne i da ne pokazuju dovoljno ljubavi, suživot s njima donosi velike koristi.

Osim što su zabavne i razigrane, mačke nam mogu učiniti život lagodnijim, a ovo su neki razlozi zbog kojih biste baš svi trebali nekoj maci pružiti krov nad glavom.

Pomažu s alergijama

Djeca koja odrastaju s mačkama u manjoj su opasnosti od dobivanja alergija, kako piše Goodhousekeeping. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje, suživot s mačkama od najranije dobi može spriječiti pojavljivanje vrsta uobičajenih alergija, poput alergije na grinje, dlaku i travu.

Čiste kuću od štetočina

Mačke su prirodni grabežljivci. Iako su pripitomljene, one i dalje imaju lovački instinkt i čistit će vaš dom od štetočina kao što su kukci i miševi.

Čine vas pametnijima

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Carroll u Wisconsinu dokazalo je da vlasnici mačaka postižu bolje rezultate na testovima inteligencije od vlasnika pasa.

Pomažu djeci naučiti društvene vještine

Mačke mogu imati hrpu pozitivnih učinaka na djecu. Prema portalu Care, posjedovanje mačke može djecu naučiti društvenim vještinama i pomoći im da se nose s traumatičnim situacijama.

Idealni su kućni ljubimci za apartmane

Kad se spremate na put i unajmite apartman, vjerojatno vas zanima možete li u apartman dovesti svog ljubimca. Mačke su gotovo uvijek dobrodošli gosti u apartmanima jer su mirne i ne rade veliku buku.

Briga o njima stoji manje nego briga za psa

Prema ASPCA-u, briga za mačke ne stoji koliko i za srednje do velikog psa jer im je potrebno puno manje hrane, igračaka i šetnje.

Razigrane su

Jeste li se ikada zapitali zašto se mačke vole igrati? Budući da ne love svoju hranu, vjeruje se da mačići imaju nagomilanu energiju i oslobađaju je tijekom igranja.

Ne smeta im kad odete iz kuće

Kad krenete na posao i trebate ostaviti svog ljubimca samog, možda ćete se početi osjećati pomalo krivim. Međutim, mačke vole biti same kod kuće, a kad im je dosadno, jednostavno zaspu.

Dobre su za vaše zdravlje

Istraživanja pokazuju da mačke mogu pomoći sniziti krvni tlak i smanjiti rizik od srčanog udara. Zvuk predenja koji proizvode također se smatra dobrim za zdravlje jer ima umirujući, gotovo terapeutski utjecaj na čovjeka.

Mogu dugo živjeti

Gubitak ljubimca teško se podnosi, ali zato će mnoge razveseliti činjenica da mačke imaju jako dug životni vijek. Prosječna mačka može poživjeti i do 15 godina.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Japheth Mast from Pexels