Audrey Hepburn: Godišnjica smrti jedne od najljepših žena u povijesti

by | 19 siječnja, 2013

Sutra se navršava 20 godina od smrti Audrey Hepburn, poznate glumice koja je utjelovila lik Holly Golightly iz kultnog filma “Doručak kod Tiffanyja”, kojaj je tijekom izuzetne glumačke karijere uspjela osvojiti brojne najbitnije glumačke nagrade, kao što su Oscar, Grammy, Emmy i Tony, čime se ukupno može pohvaliti još samo osmero glumaca.

Američki filmski institut 1999. godine proglasio je Audrey Hepburn najvećom filmskom zvijezdom svih vremena poslije Katharine Hepburn i Bette Davis. Oscara je dobila za ulogu u filmu “Praznik u Rimu”, redatelja Williama Wylera, snimljenog 1953. godine.

Koliku popularnost Audrey Hepburn, koju mnogi smatraju i najljepšom ženom 20. stoljeća, ima i dalje svjedoči to što je na aukciji u Berlinu komplet poštanskih maraka s njezinim likom prodan za 430.000 eura. Nekoliko godina ranije, samo jedna poštanska marka postigla je cijenu od 50.000 dolara.

Ime Audrey Hepburn ne silazi s lista naj-glumica i najljepših žena, a modni stručnjaci je, po pravilu, ističu kao modnu ikonu. Tako je čipkasta zvonasta haljina bez rukava, u kojoj je bila u trenutku dodjele Oscara, ali i u kojoj je glumila u filmu “Praznik u Rimu”, prodana nedavno na aukciji za više stotina tisuća dolara.

Za Oscara je bila nominirana još nekoliko puta, između ostalog i za ulogu u filmu “Doručak kod Tiffanyja”, iz 1961. godine, po kojoj je najviše upamćena, ali tada i po filmskom “debiju” naočala poznatih kao “avijatičarke”.
Ljudi iz svijeta filma, koji su je poznavali, pripisuju joj kao posebnu osobinu veliku skromnosti i nesebičnost. U dva navrata bila je dječji ambasador UN.

Službeno se udavala dvaput, ali su joj tabloidi pripisivali razne izvanbračne veze, između ostalog i onu s američkim predsjednikom Johnom Kennedyjem.

Izvor: Tanjug