Jeste li čuli za anti-aging zuba? Donosimo sve o dva najpopularnija tretmana za pomlađivanje osmijeha

Provjerite jesu li vaši zubi stariji od vas

by | 2 studenoga, 2022

Kad vam netko kaže anti-aging tretman, prvo pomislite na pomlađivanje kože lica, zar ne? Ali jeste li čuli za anti-aging zuba? Širok i lijep osmijeh uvijek otvara sva vrata, a dr. Berislav Mostarac, jedan od vodećih estetskih stomatologa, naš je sugovornik na temu popularnih tretmana kojima možemo vratiti sat unatrag ljepoti i zdravlju osmijeha.

“Anti-age tretmani za zube nisu rezervirani samo za starije osobe, kao što to može sugerirati sam naziv”, ističe naš sugovornik. “Često je slučaj da nam se obrati osoba u 20-im godinama čiji osmijeh zahtijeva neke korekcije. Dva najpopularnija tretmana za pomlađivanje zuba su smile makeover te pomlađivanje zuba ljuskicama.”

pomlađivanje zuba

dr. Berislav Mostarac

Full smile makeover – rekonstrukcija zagriza i osmijeha

Smile makeover je procedura kojom se osmijeh pomlađuje u svim parametrima: boja zuba, oblik zuba, zagriz i odnos crvenog i bijelog, odnosno vidljivog dijela zubnog mesa i samih zuba.

“Estetska stomatologija je grana naše struke koja se bavi kozmetičko-funkcionalnim korekcijama osmijeha”, otkriva dr. Mostarac. “Kad se pacijent obrati stomatologu koji je specijaliziran za uljepšavanje osmijeha, dobar estetski stomatolog treba detaljno analizirati sve aspekte njegovog osmijeha i predložiti mu adekvatan plan terapije. Tako će pacijent dobiti onakav osmijeh kakav najbolje pristaje njegovom licu!”

Koji su najčešći razlozi zbog kojih se pacijenti odlučuju za smile makeover? “Pacijenti koji žele potpuno transformaciju osmijeha često ističu kako bi voljeli promijeniti svoj osmijeh zbog neujednačene linije zuba, otkrhnutih ili oronulih zuba, nepravilnog zagriza, nedostatka zuba, žutih ili tamnih zuba, kao i prekomjerne vidljivosti zubnog mesa. U praksi, radi se o kombinaciji svih ili nekoliko navedenih faktora.”

pomlađivanje zuba

Dalje nas je zanimalo koji bi bili najčešći strahovi s kojima se pacijent suočava prije tako sveobuhvatnog tretmana? “Svi pacijenti s kojima sam do sada razgovarao istaknuli su osnovnu zabrinutost: što ako im se budući novi osmijeh ne svidi, a investirali su svoje vrijeme i novac? Naš je odgovor Smile Design protokol. Temeljem analize fotografija radimo trodimenzionalnu digitalnu simulaciju novog osmijeha. Taj osmijeh treba pristajati licu pacijenta i ocrtavati njegovu osobnost. Nakon toga slijedi proba testnog osmijeha u samim ustima. Da, doslovce 3D simulaciju osmijeha, pomoću mekanog materijala, prenesemo u usta pacijenta kako bi on sam mogao vidjeti novi osmijeh na svome licu”, navodi dr. Mostarac. Koliko traje cijela ova procedura? “To uvijek sve zanima. Trajanje postupka ovisi, naravno, o kompleksnosti slučaja”, uz osmijeh govori dr. Mostarac. Jednostavne slučajeve moguće je riješiti u tri dolaska, stavljanjem zubnih ljuskica, a drugi pacijenti zahtijevaju ortodontsku terapiju ili čak i ugradnju zubnih implantata.” Za sve vas koji biste željeli saznati više o kompletnoj transformaciji osmijeha, dr. Mostarac stoji na raspolaganju putem [email protected], www.premiumsmile.hr ili putem broja telefona +385 95 387 5526.

Zubne ljuskice – tajna mladenačkog osmijeha

Ako smile makeover i nije cjenovno najdostupniji tretman zbog svoje kompleksnosti, postavljanje zubnih ljuskica već je puno pristupačnije. “Mnogi naši pacijenti, osim u sklopu samog smile makeovera, žele uljepšati svoj osmijeh postavljanjem 6 ili 10 zubnih ljuskica na gornju čeljust dok se zubi u donjoj čeljusti mogu izbijeliti. Za ovo rješenje odlučuju se oni pacijenti koji bi htjeli značajniju promjenu svog osmijeha (također zbog nezadovoljstva oblikom i bojom zuba), a kod kojih stanje ostalih zuba nije toliko dramatično loše. Napominjem kako je uljepšavanje osmijeha ljuskicama isključivo estetskog karaktera, odnosno one ne mogu riješiti, primjerice, loš zagriz. Naravno, broj zubnih ljuskica koji se može postaviti ovisi, osim o samom stanju zuba te o budžetu koji je pacijent spreman investirati u svoj novi osmijeh”, navodi dr. Mostarac.

pomlađivanje zuba

Koje su vrste ljuskica koje se koriste za uljepšavanje osmijeha? “Postoje dvije vrste ljuskica, keramičke i kompozitne”, objašnjava dr. Mostarac. “Keramičke su tvrđe i trajnije te samim time i skuplje. Zapravo, kad kažemo “ljuskice”, upravo su keramičke ljuskice prva asocijacija. Kompozitne ljuskice radi se o bijelih kompozitnih materijala, ne traju toliko dugo kao keramičke, ali se i s ovom vrstom ljuskica postižu jako lijepi rezultati i zahvat je potpuno neinvazivan. Zubi se doslovno preoblikuju “bondingom”, tj. lijepljenjem kompozitnog materijala na postojeće zube. Cjenovno su povoljnija alternativa keramičkim ljuskicama”, napominje dr. Mostarac.

Upitali smo ga kako se zub priprema za postavljanje ljuskica odnosno je li potrebno invazivno brušenje zuba. “To ovisi o stanju samih zuba pacijenta“, odgovara dr. Mostarac. “Postoje tzv. non-prep ljuskice, koje su toliko tanke, a opet jake i čvrste tako da je sama priprema zuba minimalna i gotovo neprimjetna. Naravno, postoje i zubne ljuskice koje su deblje, a one se postavljaju kada su zubi pacijenta malo više oronuli. Estetski efekt svih ljuskica je fenomenalan, samo se razlikuju po debljini i načinu pripreme zuba. Danas primjenjujemo koncept minimalne invazivnosti, te oronule ili istrošene zube, suprotno strahu od zahvata na njima, uljepšavajući čak i ojačavamo!” Dr. Mostarac vas poziva da sva dodatna pitanja u vezi ljuskica uputite na [email protected], www.premiumsmile.hr ili putem broja telefona +385 95 387 5526.

pomlađivanje zuba

Došli smo do kraja našeg istraživanja koja su dva najpopularnija tretmana za pomlađivanje osmijeha. Upitali smo dr. Mostarca što bi poručio našim čitateljima? “Imajte osmijeh kakvog ste oduvijek željeli! Moći ćete se smijati bez kompleksa, izgledat ćete mlađe i pokazat ćete da držite do sebe! A i društvo će zasigurno primjetiti da blistate. Naši pacijenti koji su uljepšali osmijeh smatraju da im je to najbolja investicija!

Saznajte više na www.premiumsmile.hr.

pomlađivanje zuba

pomlađivanje zuba

Foto: Povozniuk/iStock via Getty Images Plus, PR