Ako ne možete napraviti trbušnjake, tijelo vam (možda) nešto poručuje

by | 30 lipnja, 2020

Kod mnogih ljudi salo na trbuhu je najtvrdoglavije. Pokušavaju dovesti tijelo u formu, paze na prehranu, vježbaju i preznojavaju se, ali trbuščić kao da ne nestaje.

Postoji puno vježbi za trbuh, a trbušnjaci se smatraju jednom od učinkovitijih. Ipak, čak i kad njih redovito radite, centimetri u struku mogu stagnirati. No još jedan od problema koji se mogu pojaviti su teškoće pri trbušnjacima. Ako osjećate bol, gubite ravnotežu ili se umarate, morate otkriti uzrok problema.

Prvo, trbušnjaci su primarno vježba koja učvršćuje, uteže i tonira core. Snažan core je važan za snagu svih mišića i izdržljivost. Ova vježba korisna je i za stabilnost, balans i fleksibilnost.

Trbušnjaci pomažu osnažiti donji dio leđa, mišiće zdjelice i kukove što utječe na bolje držanje. No sve ove prednosti dolaze samo ako se vježba izvodi pravilno. Ako negdje griješite, vrijeme je da to ispravite.

Ako vas boli vrat – povlačite ga

Ako stavljate ruke iza glave dok radite trbušnjake, trebate dodatni oslonac. Vrat nemojte gurati od poda jer tako možete istegnuti mišiće koji se u njemu nalaze i ozlijediti se. Za izvođenje trbušnjaka angažirajte core, a vrat držite ravno s gornjim dijelom leđa.

Ako gubite ravnotežu – stopala vam nisu čvrsto na zemlji

Kad radite trbušnjake, koljena moraju biti savijena, a stopala čvrsto oslonjena o pod. Ako to nije tako, radite nepotreban pritisak na kralježnicu i gubite ravnotežu pri izvođenju vježbe. Pripazite na položaj nogu.

Ako se prebrzo umarate – brzate

Pri izvođenju bilo koje vježbe koncentrirajte se na pravilnu formu, a ne na broj ponavljanja. Ako brzate, možda nećete uključiti skupinu mišića koju trebate i prebrzo se umarate. Čak i 10 ponavljanja u danu je bolje nego 20 nepravilnih.

IZVOR: INDEX.HR