A ŠTO S OTPADOM? Mala enciklopedija za spas planeta

by | 6 ožujka, 2020

Ova iznimna ekološka slikovnica u izdanju uglednog britanskog izdavača Dorling Kindersleya i hrvatskom prijevodu Planetopije naučit će mlade čitatelje kako naša djelovanja utječu na planet. 

Otkrit ćete šokantne činjenice o otpadu koji proizvodimo i kamo on odlazi. Jeste li znali da svaka četkica za zube koja je ikad napravljena još uvijek postoji? Ili da Tihim oceanom pluta hrpa smeća dvaput veća od površine Teksasa?

Ali nije sve tako crno. Osim što objašnjava gdje griješimo, A što s otpadom? pokazuje i što činimo dobro! Otkrijte trenutačne planove spašavanja mora, programe raznih država koji već sada imaju pozitivan učinak te kako otpad može biti pretvoren u nešto korisno. I najmanja promjena pomaže našem planetu!  

Iako namijenjena djeci, A što s otpadom knjiga je za svaku dob koja jasno i pregledno otkriva sve što trebamo znati o ljudskom utjecaju na okoliš, bio on dobar ili loš – od zagađenja i otpada do obnovljive energije i recikliranja plastike.

Znate li da će do 2050. godine u moru biti više komada plastike nego riba?

Znate li da svake godine iskoristimo više od 200 milijardi aluminijskih konzervi?

Znate li da se svake sekunde kupi 20 000 plastičnih boca? Tek manje od polovice se reciklira.

Svakodnevno bacamo približno 75 milijuna tona otpada.

Sačuvaj planet na ova tri načina: 

 

  • REDUCIRAJ: Najbolji način da prestaneš stvarati toliko otpada je taj da kupuješ manje stvari. 
  • UPOTRIJEBI VIŠE PUTA: Sljedeće najbolje što možeš učiniti je to da višekratno koristiš stvari umjesto samo jednom.
  • RECIKLIRAJ: Za sve drugo – recikliraj koliko možeš.

 

Jess French poznata je autorica i voditeljica dječjeg programa koja je napisala sedam knjiga o prirodi za djecu. Strastvena konzervacionistica i diplomirana veterinarka, Jess je posvećena zaštiti svijeta u kojem živimo.