

Kupovni balzami za usne mogu biti fantastični, ali sve što vam treba za savršeno meke i sjajne usne već imate u vlasitoj kuhinji – u nekoliko dragocjenih kapi iz prirode.
Postoji nešto gotovo poetično u trenutku kad usnama vraćate mekoću. Kao da im kažete “hvala” za svaki osmijeh, za svaku riječ, za sve ono što izgovarate dok hodate svijetom. Nije im potrebno puno – tek kap ulja, dašak topline i malo pažnje. U tom malom ritualu krije se ljepota usporavanja i mindfulnessa: dok miješate sastojke, kao da vraćate nježnost i sebi.
Tijekom zimskih mjeseci, kad vjetar i hladnoća haraju, delikatna koža usana posebno je sklona pucanju i isušivanju, zahtijevajući ciljanu zaštitu. Ove tri mješavine pretvaraju obične sastojke u male eliksire za usne koje će biti pune i meke do jutra.
Shea maslac i med
Ovaj balzam čisti je luksuz i intenzivna hrana za usne koje vape za vlagom. Shea maslac dubinski hrani, med zadržava vlagu, a rezultat su glatke, sjajne usne koje izgledaju i osjećaju se nahranjeno.
Sastojci:
1 mala žlica nerafiniranog shea maslaca
1/2 male žlice kokosovog ulja
1/2 male žlice prirodnog, sirovog meda
Priprema:
Shea maslac i kokosovo ulje stavite u malu staklenu posudu. Posudu pažljivo postavite iznad lončića s kipućom vodom (bain-marie metoda) ili koristite najnižu snagu mikrovalne pećnice dok se potpuno ne otope i stope u bistru tekućinu. Maknite smjesu s izvora topline i pustite da se kratko ohladi. Dodajte med i brzo, ali nježno miješajte dok smjesa ne postane homogena i poprimi gustu, kremastu teksturu. Prebacite smjesu u čistu, malu kutijicu za balzam i pustite da se potpuno stvrdne na sobnoj temperaturi (ili u hladnjaku za brži efekt).
Kakao maslac i kokos
Spoj kakao maslaca, kokosova ulja i prstohvata kakao praha stvara balzam koji grije mirisom i njeguje teksturom. Na usnama ostavlja diskretnu boju i suptilan sjaj. Kakao maslac obnavlja, a kokos daje prirodan glow.
Sastojci:
1 mala žlica kakao maslaca
1/2 male žlice kokosovog ulja
1/4 male žlice nezaslađenog kakao praha (za boju)
Priprema:
U staklenoj posudi otopite kakao maslac i kokosovo ulje (koristeći bain-marie metodu). Kad je smjesa potpuno tekuća, maknite je sa štednjaka. Dodajte kakao prah. Energično miješajte dok se prah potpuno ne rasporedi i ne ostanu grudice. Prah će balzamu dati nježnu, diskretnu boju. Izlijte smjesu u željenu ambalažu. Ostavite u hladnjaku 30 minuta da se stvrdne i fiksira boju.
Pčelinji vosak i badem
Pčelinji vosak osigurava postojanu zaštitnu barijeru koja odbija hladnoću i vjetar, dok bademovo ulje dubinski njeguje. Dodatak metvice donosi svježinu koja budi i daje usnama prirodno puniji izgled.
Sastojci:
1 mala žlica pčelinjeg voska
2 male žlice bademovog ili jojobinog ulja
2-3 kapi eteričnog ulja paprene metvice
Priprema:
U staklenoj posudi otopite pčelinji vosak s bademovim uljem. Vosak služi kao fiksator, stoga je otapanje ključno. Budite sigurni da je smjesa potpuno tekuća i prozirna. Maknite sa štednjaka. Pričekajte da se smjesa malo ohladi (da se eterično ulje ne bi raspršilo s toplinom), a zatim dodajte dvije do tri kapi eteričnog ulja paprene metvice. Promiješajte. Izlijte smjesu u posudu odmah, jer se pčelinji vosak brzo stvrdnjava. Rezultat je balzam koji hladi, osvježava i štiti usne poput svile.
Foto: Pexels



