Zašto uvrstiti plivanje u svoje fitness aktivnosti?

Zavolite plivanje zbog niza zdravstvenih prednosti koje pruža

by | 10 svibnja, 2021
plivanje

S ljepšim vremenom (iako ne mora biti pravilo), pruža se mogućnost za što češće plivanje. Kako na otvorenom ili zatvorenom dijelu bazena, tako i na moru. Niz je zdravstvenih prednosti koje plivanje pruža – poboljšava zdravlje srca, pomaže u postizanju zdrave i održive težine, smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i rizik od određenih vrsta karcinoma.

Osim toga, smanjit će rizik od depresije i pomoći kod boljeg sna. Donosimo vam znanstvena istraživanja koja potkrjepljuju činjenice koliko je plivanje zdravo i zašto biste ga morali uvrstiti u svoje fitness aktivnosti. (Pročitajte: 4 razloga zašto je plivanje dobro za vaše tijelo)

Utječe na liniju tijela

Istraživanje je pokazalo da žene u srednjim godinama koje redovito plivaju (tri puta tjedno tijekom 12 tjedana) pokazuju prosječni pad tjelesne masti od gotovo 3 % za razliku od žene koje se ne bave plivanjem. Također, kod plivačica je dokazana poboljšana fleksibilnost i kardiovaskularna izdržljivost.

Smanjuje krvni tlak i rizik od ozljeda

Studije su pokazale da upravo plivanje ima utjecaj na snižavanje krvnog tlaka, ali i ima značajan utjecaj na smanjenje rizika od ozljeda ili prijeloma kostiju. To jest, mala je vjerojatnost da će se kod plivanja dogoditi bilo kakve mišićno-koštane ozljede i upravo je u tome velika prednost i zato u njemu mogu uživati ljudi svih dobnih skupina.

Percepcija zdravlja

Studija je pokazala da upravo plivanje utječe na način kako se upravlja cjelokupnim zdravljem, to jest percepcija zdravlja koja je ključni čimbenik povezan s promicanjem ponašanja, načinom života i životnog zadovoljstva.

U.S. Masters Swimming opisuje mnoge mentalne blagodati plivanja, uključujući smanjeni stres, poboljšanu opuštenost i poboljšane vještine rješavanja problema.

Za hrabre: zimsko ili ledeno plivanje

Ovakva vrsta sporta uvelike pomaže u infekciji gornjih dišnih putova, oslobađa raspoloženje i donosi opći osjećaj sreće – objavljeno je u studiji za 2020. godinu u International Journal of Environmental Research and Public Health. (Pročitajte: Terapija plivanjem u hladnoj vodi: Koje su koristi za naše mentalno zdravlje?)

Kada jednom upoznate plivanje u potpunosti, shvatit ćete da to nije samo tehnika, korištenje ruku i nogu, već postupak kojim se naučite oslanjati na vlastitu snagu i sposobnost, bilo da ste početnik u plivanju ili profesionalac.

FOTO: Andrea Piacquadio/Pexels

Tagovi: