

Lazanje su jedan od ultimativnih comfort food obroka koje uvijek rado jedemo. Bogata tekstura, sočni slojevi sira i umaka te bezbroj mogućnosti koje nude čine ih savršenim obrokom neovisno o dobu godine.
Tradicionalne talijanske lazanje na bolonjski način spremaju se s mljevenom govedinom, umakom od rajčice, bechamel umakom, ali bez mozzarelle. Dok se ovog ukusnog, mekanog sira ne planiramo odreći, lazanje su jedno od onih jela koje je savršeno za eksperimentiranje, a može se napraviti i na brojne vegetarijanske načine.
Zato donosimo tri opcije kojima možete zamijeniti meso u vašoj sljedećoj tepsiji lazanja. Recepte pronađite u nastavku.
Lazanje sa špinatom
Sastojci:
550 g smrznutog nasjeckanog špinata ili 800 g svježeg špinata
1 srednje velika glavica luka
2 češnja češnjaka
200 g ricotte ili svježeg sira
100 g naribane mozzarelle
maslinovo ulje, peršin, sol i papar
50 g maslaca
50 g brašna
600 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
12 listova lazanja
Priprema:
Ako koristite svježi špinat, prvo ga blanširajte u vodi nekoliko minuta te potom pržite na maslinovom ulju dok ne uvene. Na tavi zagrijte malo maslinovog ulja, dodajte luk i pržite dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i kratko popržite, zatim špinat (zaleđeni dodajte direktno, a svježi nakon što ste ga prethodno pripremili). Maknite sa štednjaka, pričekajte da se malo ohladi i pomiješajte sa sirom, mozzarellom, peršinom, solju i paprom.
Zatim pripremite bechamel – u loncu otopite maslac, dodajte brašno i miješajte 1-2 minute. Postupno dodavajte mlijeko, stalno miješajući da ne bude grudica. Kuhajte 5-7 minuta dok se ne zgusne, dodajte muškatni oraščić, sol i papar.
U namašćenu tepsiju stavite tanak sloj bechamela. Zatim sloj listova lazanja, smjese sa špinatom, sloj bechamela. Ponovite dok vam ne ponestane smjese. Posipajte ostatkom mozzarelle i parmezana. Lazanje pokrijte folijom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 35-40 minuta. Skinite foliju i pecite još 10 minuta da vrh porumeni, a nakon toga ih pustite da odstoje još 10 minuta.
Lazanje s povrtnim miksom
Sastojci:
3 velike mrkve
1 crvena paprika
1 srednja tikvica
1 srednje velik žuti luk
250–300 g svježih šampinjona
2 češnja češnjaka
sol, papar, talijanska mješavina začina
150 g naribane mozzarelle
40 g parmezana
12 listova lazanja
50 g maslaca
50 g brašna
600 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
12 listova lazanja
Priprema:
U tavi prepržite luk na malo maslinovog ulja, pa dodajte češnjak i povrće koje ste prethodno sitno nasjeckali. Pirjajte na umjerenoj temperaturi dok ne omekša i začinite. Pripremite bechamel na isti način kao i gore te ih slažite isto kao što biste i obične lazanje s mesom. Posipajte miks naribane mozzarelle i parmezana. Pokrijte ih folijom i pecite na 180 °C oko 35-40 minuta. Maknite foliju pa pecite još 10 minuta dok se sir ne zapeče.
Lazanje s lećom
Sastojci:
500 ml pasate od rajčice
1 šalica suhe crvene leće
1 srednje velika glavica luka
2 češnja češnjaka
2 srednje mrkve
1 stabljika celera
600 ml povrtnog temeljca
maslinovo ulje, sol, papar, origano i bosiljak
150 g mozzarelle
40 g parmezana
12 listova lazanja
50 g maslaca
50 g brašna
600 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
12 listova lazanja
Priprema:
U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje te dodajte luk, mrkvu i celer pa pirjajte 5–6 minuta. Dodajte češnjak i kratko promiješajte. Ubacite leću, pasatu, temeljac i začine pa kuhajte 20–25 minuta, dok leća ne omekša i umak se malo reducira; trebao bi biti srednje gust, slične teksture kao bolognese za klasične lazanje. Napravite bechamel.
U tepsiju stavite tanak sloj bechamela i slažite redom: listovi lazanja, umak od leće, bechamel. Ponovite slojeve dok sve ne potrošite, a završite listovima lazanja prelivenima bechamelom. Posipajte mozzarellu i parmezan. Pecite pokriveno folijom 35–40 minuta na 180 °C te potom otkrijte i pecite još 10 minuta tako da se sir ne zapeče. Ostavite lazanje 10 minuta da odstoje prije rezanja.






