7 razloga zašto vam je koža toliko suha unatoč hidrataciji

by | 19 kolovoza, 2020

Postoje dva tipa ljudi – oni koji odano svaki dan hidratiziraju cijelu tijelo i oni koji povremeno, za posebne prilike nanesu losion na sebe.

No suha koža može se pojaviti kod oba tipa ljudi. Vremenske prilike, vrućina, hladnoća, sve su to uvjeti u kojima koža može postati suha i dehidrirana, a u trenutku kada čak ni maslaci za tijelo i slojevi losiona ne pomažu, vrijeme je da preispitate razloge zašto je to tako.

Previše vrućih tuševa
Može biti doista ugodno pojačati toplinu vode na najjaču, ali kombinacija šampona za tijelo s vrućom vodom polako skida kožne barijere koje se nalaze tu s razlogom. S vremenom će vam koža postajati sve crvenija i više iziritirana, pa na kraju i suha, tako da prije nego što uđete pod tuš, smanjite temperaturu vode i vrijeme provedeno pod tušem. Ako imate kupku, dodajte nekoliko kapi ulja u nju, te hidratizirajte tijelo odmah nakon kupanja.

Prostorija u kojoj boravite nema dovoljno vlage
Centralno grijanje može biti odlično, ali ne i za vašu kožu. Postavite keramičke posudice s vodom na radijator ili investirajte u ovlaživač zraka – tako će vlaga biti direktno u zraku što će biti veliki benefit za vašu kožu.

Konzumirate premalo voća
Nedostatak voća i povrća može biti krucijalan za vašu suhu kožu. Konzumacija voća i povrća utječe na starenje i stanje kože, pa tako npr. vitamin C pomaže kod proizvodnje kolagena koji je krucijalan za zdravlje i elastičnost naše kože.

Koristite preteški losion za tijelo
Ako ste mislili da će masni losion za tijelo riješiti vaše probleme, može ih samo maskirati te radite više štete nego koristi. Kompaktni i masni losioni za tijelo mogu oslabiti barijeru kože i njenu samo-hidrataciju. Koža postane ovisna o losionu i nije sposobna regulirati se sama, što je jako važna stavka. Bolje posegnite za lakšim serumom za hidrataciju ili losionom koji ima laganu strukturu.

Ne pijete dovoljno vode
Vrlo očit razlog. Ako imate problema i ne možete se sjetiti piti dovoljno vode, postavite si podsjetnik na mobitel ili sat koji ćete imati uz sebe. Barem 2-3 litre vode dnevno potrebno je vašem organizmu da nadomjesti sve ono što vam je već dehidriralo organizam (kave, alkohol, sokovi, itd).

Vaša odjeća ili posteljina nije čista
Koliko redovito perete svoju posteljinu, ručnike i šalove koje nosite? Ovi komadi mogu biti leglo bakterija ako ih ne perete dovoljno često, pa obratite pažnju na to. Nošenjem predmeta koji su vam izravno na koži, dopuštate bakterijama pristup koži, zbog čega određena područja kože postaju osjetljivija, iziritirana ili suha, te mogu uzrokovati akne.

Preskačete SPF
Pravilo koje nikada nećemo prestati ponavljati je – nemojte preskakati SPF bez obzira na godišnje doba ili vremensku prognozu. Sunce radi svoje i kroz oblake, pa pripazite da koristite SPF koji ima UVA i UVB zaštitu kako biste bili potpuno sigurni.

Foto: Bruce Mars / Unsplash