6 stvari koje se dogode kada depilirate lice

by | 24 kolovoza, 2020

Trend depilacije lica počeo je prije nekoliko godina i žene koje su prethodno imale problema s dlačicama na licu jedva su dočekale taj trenutak.

Depiliranje nausnice nije nam više uopće strano, kao ni čupanje onih par dlačica na bradi ili oko obrva, no ako imate jako guste, pa čak i tamnije dlačice po licu, normalno je da ih želite odstraniti. Odlučili se za depilaciju, dermaplaning ili brijanje, sve opcije imaju dobre i potencijalno loše strane. Dok je kod britvice najveći problem brži rast dlačica, kod depilacije oštećujemo površinski sloj kože, a dermaplaning je trenutačno jedna od najboljih opcija.

Riječ je o svojevrsnom “skalpelu” s jednim rezačem koji istovremeno uklanja meke i male dlačice s lica, te odstranjuje odumrle stanice kože, pa ga možete usporediti i sa svojevrsnim pilingom. Rezultat vam je eksfolijacija i blistava koža, no bolje je taj postupak ne izvoditi kod kuće. Ako ipak nemate mira i želite pokušati sami, morate obavezno koristiti potpuno čist i dezinficiran rezač, izbjegavati osjetljiva područja sklona prištićima, aknama i osipima te koristiti kratke i brze pokrete.

Dermaplaning skalpel

1. Imat ćete osjećaj kao da ste napravili dobru eksfolijaciju
Jedna od najvećih prednosti dermaplaninga lica je ta da je nježnija od drugih fizičkih formi eksfolijacija kao što su grubi pilinzi koji mogu oštetiti barijeru kože.

2. Lakše ćete nanositi make-up
Jedan od beneficija je svakako i lakše nanošenje make-upa na kožu budući da je nakon oslobađanja od dlačica spremna upiti proizvod. No, nije dobro nanijeti make-up odmah nakon dermaplaninga lica budući da taj korak odmah nakon tretmana može začepiti vaše pore. Preporuka je da radite tretman navečer kako bi vam lice bilo spremno za šminku idući dan.

3. Bolje upijanje proizvoda u lice
Uz bolje nanošenje make-upa, skincare će vam biti zahvalan na ovom tretmanu. Ovisno o jačini proizvoda koje koristite, bolje će se upijati u kožu zbog eksfolijacije koju ćete napraviti. Nakon tretmana, naša je preporuka da koristite hijaluronsku kiselinu, hidratantnu kremu i preparat sa ZF-om.

4. Koža bi vam mogla biti preosjetljiva nakon dermaplaninga
S obzirom na visoku osjetljivost kože nakon tretmana, izbjegavajte retinole, AHA, BHA i slične kiseline kako bi spriječili iritaciju. Ovog se držite tri dana prije tretmana i dva dana kasnije.

5. Zbog dermaplaninga vaše dlačice neće biti čvršće i tamnije
Jedna od najvećih zabluda brijanja ili depilacije lica je da će vam dlačice postati čvršće i tamnije. Jedini razlog zbog kojeg je ovaj mit aktualan je zbog načina na koji dlačice onda rastu. One neće biti čvršće, nego oštrijih rubova zbog brijanja.

6. Ako imate osjetljivu kožu, izbjegavajte bilo koji oblik depilacije lica
Postoje određena pravila kod depilacije lica, posebno ako imate teža stanja na koži. Oni s aktivnim aknama svakako moraju izbjegavati ovakve tretmane budući da mogu izazvati teške ožiljke i pogoršati stanje kože. Također, žene s upaljenom, osjetljivom kožom ili rozacejom, trebaju izbjegavati bilo koje metode depilacije lica. Svaka koža je drukčija, tako da nije potpuno isključivo ni da osobe s gore navedenim stanjima kože ne mogu koristiti ovo, ali imaju puno veći rizik od potencijalnih poteškoća. Najbolje je da se posavjetujete sa stručnjakom.

Foto: Asos, Laia Nunez/ Unsplash