5 savjeta koji će vam pomoći da čitate više knjiga u godini koja dolazi

by | 21 prosinca, 2020

Pročitana knjiga donosi poseban osjećaj koji se ne može stvoriti u čovjeku nakon odgledanog filma ili po završetku neke druge aktivnosti.

Pročitana knjiga donosi dozu tuge pomiješanu s ponosom i ispunjenošću te uzbuđenjem jer nakon nje uvijek dolazi neka druga koja će nas zarobiti svojim riječima, likovima i radnjom. Ako ove godine niste dovoljno čitali, nemojte si zamjerati. Bez obzira na to što je većina nas ove godine više vremena provodila doma, u pidžamama i udobnim trenirkama, velik broj ljudi jednostavno se nije mogao usredotočiti na čitanje. No ako u 2021. to želite promijeniti, u nastavku ćete pronaći pet savjeta koji će vam pomoći u čitanju više knjiga.

Ciljajte na broj stranica, a ne na broj knjiga

Broj knjiga koji morate pročitati u godini mogao bi vam stvarati pritiska. Umjesto broja knjiga, odredite si broj stranica koji ćete pročitati u danu te čitajte svakoga dana i u slučaju kada ne možete pročitati broj koji ste si odredili. Svakodnevno čitanje zasigurno će vas dovesti do većeg broja pročitanih knjiga, nego broj knjiga koje morate pročitati u jednom mjesecu ili godini. Isto tako, kako biste si smanjili pritisak, nemojte si odrediti prevelik broj stranica u danu.

Nosite knjigu posvuda

Nikad ne znate u kojem ćete se trenutku dosađivati i kad će vam zatrebati knjiga da ubijete dosadu. To može biti u redu na blagajnu u dućanu, u banci, pošti ili u gužvi koja vas uhvati dok vozite auto. Isto tako, ne zboravite da možete čitati dok pijete prvu jutarnju kavu, dok uživate u toploj kupki ili dok čekate da se ispeku božićni kolačići.

Odustanite ako ne ide

Ono u čemu mnogi griješe jest čitanje knjiga na silu. Ako vam se ne sviđa nečiji stil pisanja, prijevod ili radnja knjige, nemojte čitati nasilu. Odustati u tom slučaju znači dati prostora i vremena za drugu knjigu. Možda ćete odbacivanjem jedne knjige stvoriti prostora za dvije zanimljivije.

Napravite listu

Zapisujte na jednu listu sve knjige koje ste pročitali. To će vam zasigurno dati motivaciju za čitanje. Ako želite otići korak dalje, zapišite si omiljene dijelove, citate koji su vas oduševili i sitnice kojih se želite sjećati.

Učlanite se u književni klub

Još jedan način za posvećenije i češće čitanje je sudjelovanje u klubu knjiga. Ako tako nešto ne postoji ili ako vam nije ugodno učlaniti se u klub s ljudima koje ne poznajte osobno – napravite vlastiti klub. U tom slučaju sami određujete broj knjiga koje čitate u mjesecu te ostala pravila koja ćete predložiti potencijalnim članovima i članicama.

Foto: cottonbro/Pexels